StoryEditor

Nemyslím si, že táto vláda vydrží celé funkčné obdobie

26.01.2015, 23:00
Blanka Koleniková, senior analytička spoločnosti IHS

Víťazstvo Syrizy nie je prekvapivé a je reakciou na výrazné úsporné opatrenia či únavu Grékov, hovorí pre HN Koleníková.

Prekvapilo vás víťazstvo Syrizy v gréckych parlamentných voľbách?

Víťazstvo Syrizy nie je prekvapivé a je reakciou na výrazné úsporné opatrenia či únavu Grékov. Napriek tomu prináša neistotu. Tak pre Grécko, ako aj pre celú eurozónu. Investori aj trhy navyše vnímajú túto neistotu ako risk, takže reakcie sú negatívne. V programe strany však nájdeme aj pozitívne veci ako boj proti daňovým únikom, korupcii a klientelizmu. Všetky tieto záležitosti trápia Grécko celé roky a predchádzajúce vlády ich nedokázali dostatočne riešiť. Práve otázka klientelizmu a obchodného lobingu bola pritom výrazným faktorom, ktorý ovplyvnil plnenie reforiem zo strany Grécka.

Očakáva sa, že Syriza sa bude snažiť opätovne prerokovať podmienky záchranného balíka pre Grécko s EÚ a MMF. Má šancu uspieť?

To sa ešte uvidí, ale podľa mňa to určite skúsi. Zvlášť teraz, keď získala koaličného partnera v podobe pravicovej strany Nezávislí Gréci. Aj tá je proti úsporným opatreniam. Či však nejaké ústupky od veriteľov dosiahne, to je už iná otázka.

V ktorých oblastiach môže Syriza vyrokovať lepšie podmienky?

Určite sa budú snažiť zmierniť úsporné opatrenia a znovu otvoriť otázku dlhu. Konečný výsledok však bude závisieť od toho, či veritelia budú ochotní ponúknuť nejaké ústupky a či bude vôbec Syriza ochotná zjednávať. Tu sa ukazuje, že strana od roku 2012 zmiernila rétoriku.

Existuje reálna hrozba, že by Grécko opustilo eurozónu?

Aj keď aktuálna politická neistota zvyšuje riziko gréckeho odchodu z eurozóny, jeho reálnosť je malá. Po prvé, Tsipras opakovane hovoril, že jeho zámerom je zachovanie Grécka v eurozóne. Po druhé, väčšina tamojšieho obyvateľstva podporuje euro a takéto opatrenie by bolo vnímané ako nepopulárne. A v neposlednom rade aj samotné krajiny eurozóny sa budú snažiť tomuto scenáru predchádzať. Treba však pripomenúť, že riziko odchodu tu je. Najmä keď spojíme také faktory ako žiadne skúsenosti Syrizy s účasťou vo vláde v kombinácii s populistickým programom. To môže mať nedozierne následky.

Syriza vytvorila vládu s pravicovou stranou Nezávislí Gréci. Myslíte si, že táto kombinácia môže byť stabilná?

To si nemyslím. Obe strany sa výrazne líšia v pohľadoch na kľúčové otázky. Majú len veľmi málo spoločného. Vzájomná spolupráca bude podľa môjho názoru vyžadovať veľa kompromisov a v tejto chvíli si nemyslím, že táto vláda bude schopná vydržať celé funkčné obdobie.

01 - Modified: 2007-02-27 06:48:00 - Feat.: 0 - Title: Nové popôrodnícke oddelenie na Kramároch stále zatvorené
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:48