StoryEditor

Putin sa priznal: Rusko pomohlo ujsť Janukovyčovi

24.10.2014, 18:10
Autor:
TASRTASR
Putin tiež obvinil Ukrajinu z nedostatku politickej vôle vyriešiť konflikt na východe krajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Moskva pomohla bývalému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi ujsť vo februári do Ruska po tom, ako ho zvrhli pri násilných pouličných protestoch v Kyjeve.

"Poviem to otvorene - požiadal o odvoz do Ruska. To sme aj urobili," povedal Putin v 40-minútovom prejave pred skupinou politických odborníkov známou ako Valdajský klub v ruskom letovisku Soči na pobreží Čierneho mora.

Putin tiež obvinil Ukrajinu z nedostatku politickej vôle vyriešiť konflikt na východe krajiny.


Prečítajte si aj: Putin spustil ostrú kritiku proti USA. Robíte svet nebezpečnejším miestom


"Nevidíme túžbu našich partnerov v Kyjeve vyriešiť problém vo svojich vzťahoch s juhovýchodnou Ukrajinou mierovým politickým procesom, rozhovormi," povedal ruský prezident. "Zakaždým vidíme jednu a tú istú vec v rôznych podobách: potláčanie problému silou," dodal Putin.

Putin v prejave kritizoval prozápadnú vládu v Kyjeve za to, že použila silu proti povstaleckým oblastiam na východe Ukrajiny namiesto toho, aby radšej viedla rozhovory s tamojším rusky hovoriacim obyvateľstvom, zamerané na ukončenie chaosu v regióne.

Ruský líder dnes takisto vyhlásil, že nepokladá Spojené štáty za hrozbu pre Rusko, ale dodal, že podľa neho politika Washingtonu je pre Rusko škodlivá.

"Myslím si, že politika vládnucej elity je klamná. Som presvedčený, že ide proti našim záujmom, podkopáva dôveru v Spojené štáty," povedal Putin bez ďalších podrobností.

Putin zdôraznil, že USA musia brať do úvahy aj záujmy Ruska a ďalších krajín, aby sa stabilizovala celosvetová situácia. "Rusko nežiada nejaké špeciálne, výnimočné postavenie vo svete. Popri rešpektovaní záujmov ostatných jednoducho chceme, aby sa brali do úvahy aj naše záujmy a naše stanovisko," vysvetľoval ruský prezident.

Putin v súvislosti s Ukrajinou obvinil Západ, že ignoruje legitímne záujmy Ruska u svojho suseda a že podporoval zvrhnutie bývalého ukrajinského proruského prezidenta Janukovyča.

Prezident zopakoval obvinenia, že západné vlády pomohli prozápadným skupinám na Ukrajine uskutočniť v Kyjeve vo februári štátny prevrat, ktorý zvrhol promoskovského prezidenta Janukovyča.

"Nikto nás nechcel počúvať a nikto sa s nami nechcel rozprávať. Namiesto namáhavého, ale - zdôrazňujem - civilizovaného dialógu urobili prevrat. Zatiahli krajinu do chaosu, ekonomického a sociálneho kolapsu a občianskej vojny s obrovským počtom obetí," povedal Putin.

V skoršej pasáži prejavu obvinil Spojené štáty aj z toho, že destabilizujú svetový poriadok tým, že sa pokúšajú presadzovať svoju vôľu. Putin varoval, že svet bude čeliť novým vojnám, ak Washington nezačne rešpektovať záujmy ostatných krajín.

 

01 - Modified: 2006-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sarkozy kandiduje
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:11