StoryEditor

Viac ako milión a pol videní. Kontroverzné video pobúrilo svet

15.06.2015, 11:56
Autor:
redred
Imigranti vo francúzskom prístavnom meste naskakujú do kamiónov, aby sa dostali do Veľkej Británie.

Dlhý rad kamiónov sa pomaly presúva v prístavnom francúzskom meste Calais a popri ceste postávajú veľké skupiny ľudí. Akonáhle sa kamióny zastavia, ľudia sa do nich snažia dostať, aby ich dostali cez kanál do Veľkej Británie. 

Kamionista Martin Navrátil si celý proces natočil a dal na svoj facebook. Video sa okamžite začalo rýchlo šíriť a za tri dni bolo prehraté viac ako jeden a pol milióna krát. 

Mìru milovnì Imigranti v Calais (FR) ferry.

Posted by Martin Navratil on Friday, June 12, 2015

Pred dvoma týždňami priniesol iDnes.cz rozhovor s ďalším českým kamionistom s rovnakou skúsenosťou. Martin Matoušek sa prvýkrát s takouto situáciou stretol po 17 rokoch za volantom. Tvrdí, že sa ho imigranti snažili aj fyzicky napadnúť. 

Môžete celú udalosť popísať?
Bolo to v stredu 28. mája. Zišli sme z koridoru na privádzač prístavu v Calais, ktorý meria asi sedem kilometrov. Na ňom pomaly šla kolóna, občas sa stáva, že kontroly nestíhajú a potom sa to upchá.

A kde boli migranti?
Na celom tom úseku sa pohybovali skupiny tak po dvadsiatich, tridsiatich. Ľudia neorganizovane behali medzi autami a snažili sa nejakým spôsobom dostať dovnútra alebo na auto. Kamkoľvek, aby sa schovali a prešli do Anglicka.

Aké miesta si na kamiónoch vyberajú?
Je im úplne jedno, kam sa na to auto dostanú. Je obrovské riziko, že niekde vypadnú a skončia pod kolesami, ale asi im to za to stojí.

Vás osobne napadli?
Sú agresívni. Kolegovi, ktorý išiel asi o tri autá predo mnou, som do vysielačky hlásil, že si jeden z migrantov zobral zo zeme tyč. Keď sme potom neskôr kontrolovali autá, tak zistil, že má prepichnutý náves. 

A vám sa nič neprihodilo?
Predo mnou išlo auto, plachtový náves. Do neho sa snažili dostať cez zadné dvere. Zašiel som za neho čo najbližšie, aby sa nedali otvoriť, a začal som trúbiť. V tom vybehol muž s kameňom a hodil mi ho do okna. Keby som ho nemal zatvorené, tak ho mám v tvári.

Snažia sa vás imigranti osloviť?
Skúšajú. Nie, že by ťukali na okno, ale keď beháte okolo auta a kontrolujete ho, tak na vás začnú hovoriť anglicky, francúzsky alebo nejakou ich rečou. Pochopíte, že sa vás pýtajú, či ste ochotný ich previezť. Samozrejme, že nie. To nemá zmysel, už len preto, ako strašne vysoké sú pokuty.

Dá sa proti tomu niečo robiť?
Nedá. Človek sa ich snaží odháňať a chrániť zverený náklad a auto. Nemožno to však fyzickou silou. Nevidel som, že by nejaký vodič na niekoho útočil. Jednoducho len odháňať a kontrolovať, či niekam nezaliezli.

Čo polícia?
Francúzska polícia zrejme nemá veľa možnosti, ako situáciu riešiť. Sú tam, snažia sa, ale maximálne ich stiahnu z auta, odvedú za zvodidlá a potom ich pustia. Migrantov je tam stále viac.

Ako veľmi sa situácia v Calais za posledné roky zmenila?
Cez Calais jazdím päť rokov. Ešte pred dvoma rokmi som ich občas niekde zazrel, ako sedia v kroví a vyčkávajú. Teraz sú všade, majú tam stanové mestečko a prechádzajú sa aj v meste úplne verejne.

01 - Modified: 2007-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčší favoriti podľa stávkarov
01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:54