StoryEditor

Postrieľať, zapáliť, do plynu. Nenávistné komentáre môžu mieriť aj na vás

23.11.2015, 23:00

Takmer dva a pol milióna nenávistných komentárov na adresu menšín alebo niektorých sociálnych skupín sa počas posledného roka objavilo na českom internete. Viac ako štyridsať osobností v novej kampani iniciatívy HateFree Culture upozorňuje na to, že nenávistné komentáre, takzvané hejty, sa netýkajú len príslušníkov menšín.

Kampaň nazvanú Sme v tom spoločne tvoria série portrétov osobností s konkrétnymi nenávistnými komentármi, ktorými ich napádali z veľkej časti anonymní diskutujúci na sociálnych sieťach či v internetových diskusiách.

Milióny hejtov ročne

Podľa iniciatívy HateFree Culture, ktorá v spolupráci s databázou spoločnosti Yeseter komentáre na "českom internete" dlhodobo monitoruje, sa ich len počas roka vyrojilo takmer dva a pol milióna.

"Kamarátka má mačku, ktorá čaká mačiatka, je krajšia ako táto opica a napriek tomu sa tým v Blesku nechváli," napísal napríklad anonymný diskutujúci na adresu herečky Sandry Novákovej v spojitosti s článkom o jej tehotenstve.

Spevák Jan Bendig zverejňuje správu od Marka D.: "Najradšej by som ťa ty cigánik utopil a vymlátil celú tvoju rodinu." Terčom urážlivých alebo nenávistných komentárov sa stala aj v súvislosti so svojou tvorbou spisovateľka Irena Obermannová: "Ty pravdoláskarská plesnivá "špinDÍRO", sama si nechutná," napísal diskutér, ktorý si hovorí wojtylak.

"Postrieľať !!!" napísal Vlastimír N. pod fotografiu moslimky Ireny s jej deťmi pred niekoľkými mesiacmi v rámci kampane Nie mojím menom. Jiří S. zas mal potrebu zdieľať na adresu spisovateľky Kataríny Tučkovej nasledujúcu urážku: "Tučková a jej podobní sú spodina a hanba nášho národa. Chce sa len zviditeľniť. "

Vyše 40 osobností v kampani

"Cieľom videa i fotografií je poukázať na fakt, že s hejtmi v online priestore sa môže stretávať každý z nás, a zďaleka nie len pre svoju príslušnosť k nejakej náboženskej, sexuálnej alebo etnickej skupine. Často sa totiž terčom urážlivých komentárov stávajú aj ľudia kvôli svojmu vzhľadu, názorom, životným skúsenostiam, profesii a množstvu ďalšieho," popisuje Lukáš Houdek z HateFree Culture. "Je preto v záujme nás všetkých, aby sme sa snažili online priestor kultivovať a predovšetkým sami premýšľali, než niečo podobné napíšeme," dodáva.

Do kampane sa zapojilo vyše štyridsať osobností, ktoré sa nechali odfotografovať vo svojom každodennom živote pri bežných činnostiach. Ich portréty sprevádzajú nenávistné a urážlivé komentáre, ktoré im prišli e-mailom, objavili sa ako komentáre pod príspevkami na Facebooku alebo v diskusných fórach.

Medzi fotografovanými sú aj moslimovia, Vietnamci, Rómovia, seniori, ľudia s odlišnou sexuálnou orientáciou, ľudia s ochorením HIV či bývalí užívatelia drog pod.

Skupiny, na ktoré najčastejšie mieria nenávistné komentáre, sa podľa Houdka v čase menia. "V súčasnosti pribudli napríklad skupiny "utečenec" alebo "migrant", ktoré predtým nikoho príliš nezaujímali. Pred januárovými útokmi v Paríži sa toľko nehovorilo ani o moslimoch, skôr to boli Rómovia. Všeobecne platí, že nenávisť k jednej skupine zvýši nenávisť k iným skupinám. To sa dlhodobo potvrdzuje. A tiež to, že ľudia, ktorí hejtujú jednu skupinu, často hejtujú aj iné, teda popri moslimoch napríklad aj Rómov, gayov a tak ďalej," vysvetľuje Houdek.


 

01 - Modified: 2007-11-17 11:37:00 - Feat.: 0 - Title: Tím SR "21" po výhre v Paralimni v hre o postup na ME 2009
01 - Modified: 2022-02-11 09:48:22 - Feat.: - Title: Orbán pozval Trumpa do Budapešti. Sľubuje si od toho podporu v kampani 02 - Modified: 2022-02-01 11:20:02 - Feat.: - Title: Nahé fotky celebrít, ktoré vydieral hacker, sú len kampaň. Kavaschovej príbeh je však reálny 03 - Modified: 2021-12-01 08:56:57 - Feat.: - Title: Organizácia za práva zvierat predáva odevy a doplnky z „ľudskej kože”. Kampaň má ľuďom otvoriť oči 04 - Modified: 2021-11-26 19:41:46 - Feat.: - Title: Spoliehali sa na štát, očkovaciu kampaň nakoniec organizovali sami. V Bardejove sa zmobilizovali mladí ľudia 05 - Modified: 2021-11-25 10:51:29 - Feat.: - Title: Prezidentka povzbudzuje týrané ženy: Vieme prispieť aj postojom, ktorý nebude násilie zľahčovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:38