StoryEditor

Putin odišiel z G20 skôr. Nebolo to na nátlak, tvrdí

16.11.2014, 12:43
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin opustil dnes austrálske mesto Brisbane, kde sa konal summit G20, ako prvý z jeho účastníkov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej Putin poprel, že by príčinou skoršieho odchodu bol nátlak a kritika, ktoré naňho v súvislosti s krízou na Ukrajine vyvíjali západní účastníci schôdzky.

AP spresnila, že Putin odcestoval z Brisbane pred pracovným obedom, na ktorom Rusko podľa jeho slov zastupoval minister financií, i pred vydaním záverečného komuniké zo summitu. Odišiel súčasne krátko pred tým, ako prezident USA Barack Obama a európski lídri začali rokovať o situácii na Ukrajine, kde Rusko podporuje separatistov na východe krajiny po tom, ako v marci anektovalo Krymský polostrov.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa ešte viac skomplikovali po tom, ako sa v júli za zatiaľ nevysvetlených okolností počas letu nad východnou Ukrajinou zrútilo lietadlo malajzijskej leteckej spoločnosti, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Putin v noci nadnes (SEČ) pred novinármi vysvetľoval, že z Brisbane odchádza skôr, lebo si pred návratom do práce potrebuje oddýchnuť po deviatich hodinách letu z Brisbane do Vladivostoku a ďalších deviatich hodinách letu do Moskvy.

Na polhodinovej tlačovej konferencii s austrálskym Tonym Abbottom Putin uviedol, že pred návratom do práce si potrebuje "štyri alebo päť hodín pospať". "Povedal som to Tonymu a on bol veľmi chápavý. Nemá to žiadny iný dôvod," vyhlásil Putin.

Austrálske médiá však špekulujú, že príčinou Putinovho skoršieho odchodu z Brisbane je chladné prijatie, ktorého sa mu tam dostalo. Abbottov úrad ale informoval, že Putinov skorší odchod bol naplánovaný vopred.

Putin však bol na summite vystavený tlaku: Spojené štáty, Austrália aj Japonsko vydali vyhlásenie, ktoré odsudzuje počínanie Ruska voči a na Ukrajine, a kanadský premiér Stephen Harper na situáciu, keď mu Putin podával ruku na pozdrav, reagoval: "Ruku vám asi podám, ale mám pre vás len jeden odkaz: musíte odísť z Ukrajiny".

Ako uviedla agentúra AP, austrálsky premiér Abbott je vo svojej kritike na adresu Ruska tiež veľmi tvrdý po tom, ako pri júlovom páde malajzijského civilného lietadla na východe Ukrajiny zahynulo aj 38 Austrálčanov. Abbott údajne plánoval "fyzickú konfrontáciu" s Putinom, napísala AP.

  Na otázku novinárov, aký je teraz jeho vzťah s Putinom, Abbott povedal, že mali veľmi tvrdú diskusiu o situácii na Ukrajine.

"Nesmierne odsudzujem to, čo sa - zdá sa - deje na východnej Ukrajine," vyhlásil Abbott. "Žiadam, aby Rusko plne spolupracovalo pri vyšetrovaní, pri trestnom vyšetrovaní zostrelenia MH17, jedného z najhorších zverstiev v poslednej dobe," apeloval.

Putin vyhlásil, že na oficiálnych rokovaniach sa o Ukrajine nehovorilo, ale bola témou každého jeho stretnutia v kuloároch summitu G20. "Tieto diskusie boli veľmi úprimné, zmysluplné a veľmi užitočné," povedal Putin.

"Počas mojich súkromných stretnutí sme všeobecne hovorili trochu aj o sankciách a bola tam zhoda, že sankcie sú zlé pre obe strany. Hovorili sme aj o tom, čo treba urobiť, aby sme sa dostali z tejto situácie," informoval Putin.

Na otázku, či počas summitu pociťoval nejaký nátlak voči svojej osobe zo strany kolegov z krajín G20, Putin uviedol, že "s výsledkom (summitu) a atmosférou je veľmi spokojný".

01 - Modified: 2006-12-22 09:57:00 - Feat.: 0 - Title: Bush podpísal zákon, ktorý blokuje pomoc palestínskej vláde
01 - Modified: 2024-03-28 21:18:50 - Feat.: - Title: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit, tvrdí Macron 02 - Modified: 2024-03-01 07:08:19 - Feat.: - Title: Stretnutie G20 sa končí bez spoločného vyhlásenia, prevládali nezhody o svetových konfliktoch 03 - Modified: 2024-02-23 07:03:05 - Feat.: - Title: Politici vyzvali na komplexné reformy hlavných medzinárodných organizácií 04 - Modified: 2024-02-22 19:03:17 - Feat.: - Title: Krajiny G20 sa zhodujú na dvojštátnom riešení vojny v Pásme Gazy, povedal Borrell. Počíta so vznikom Palestíny 05 - Modified: 2023-12-06 17:30:00 - Feat.: - Title: Podivné manévre Si Ťin-pchinga a náhle zmiznutia mocných. Infarkt v bazéne je v Číne ako pád z okna v Rusku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:22