StoryEditor

Fidesz navrhuje drogové testy

08.12.2014, 23:00
Na užívanie narkotík by mali testovať aj politikov či novinárov.

Predstavte si, že máte 13-ročné dieťa a domov vám príde predvolanie, aby išlo na drogové testy. V Maďarsku sa táto hypotetická situácia stáva realitou. Vláda Viktora Orbána chce totiž najnovšie zaviesť povinné drogové testy pre deti od 12 do 18 rokov.

Okrem nich bude táto povinnosť platiť aj pre povolanie politikov a novinárov. Návrh prišiel od Mátého Kocsisa, starostu ôsmeho okrsku Budapešti. Ten proti drogám bojuje už niekoľko rokov a za svojím najnovším návrhom si stojí. „Testy by mali byť zamerané na tých, ktorí sú najviac ohrození, ako aj na tých, ktorí majú rozhodovacie právomoci a ovplyvňujú verejnú mienku,“ vysvetlil Kocsis. Ten je zároveň komunikačným riaditeľom Orbánovej vládnej strany Fidesz.

 

Poškodené renomé

Povinné drogové testy sú tak jedným zo série kontroverzných zákonov, ktoré Maďarsko prijalo od roku 2010, teda odkedy je na čele vlády maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana Fidesz. Podľa politológov ide o napravovanie si pošliapaného renomé. Fidesz totiž rapídne stráca na popularite za posledné opatrenia. Najmä za návrh spoplatneného internetu, ktorý vyústil do masových demonštrácií v celej krajine. „Fidesz sa snaží mobilizovať svoju konzervatívnu voličskú základňu, pretože potrebuje nejaké nové témy, ktorými môže vytvoriť atmosféru konfrontácie. Myšlienka povinných drogových testov môže byť pre konzervatívnych voličov atraktívna,“ uvádza pre HN Róbert László, analytik z inštitútu Political Capital v Budapešti.

Pre Fidesz by pritom nemal byť problém tento zákon prijať. V parlamente má totiž dvojtretinovú väčšinu, čo mu umožňuje prijímať zákony aj bez konzultácie s opozíciou v priebehu niekoľkých dní od podania pôvodného návrhu.

Poslanci Fideszu vo včerajšej rozprave podporili Kocsisov návrh, aspoň čo sa týka drogových testov pre mladých ľudí. „To však ešte automaticky neznamená, že sa prijme nový zákon. Postoj Viktora Orbána je neznámy a posledné slovo má vždy on,“ vysvetľuje László.

V boji proti drogám

Návrh v krajine však vyvolal u mnohých odborníkov vlnu kritiky. „Ak by sa realizoval, prinieslo by to viac škody ako úžitku. Môže sa tým porušiť lekárske tajomstvo, poškodiť dôvera medzi rodičmi a ich deťmi. Namiesto drahého programu by bolo lepšie minúť financie na prevenciu, pravidelné štatistické zisťovanie a preverovanie ďalších zdravotných problémov,“ hovorí pre HN István Hangácsi, analytik z budapeštianskeho Centra pre férové politické analýzy.

Máté Kocsis, starosta štvrti Józsefváros, pritom bojuje proti drogám nevšednými opatreniami. Len v auguste sa pričinil o zrušenie programu na výmenu ihiel pre narkomanov. Program bol určený na obmedzenie šírenia vírusu HIV a infekčných ochorení.

Okrem toho od začiatku svojho úradovania vo štvrti zakázal prehrabávanie sa v odpadkoch. Rozhodol tiež o pokutách či dokonca väzení pre bezdomovcov, ktorých našli spať na uliciach. O jeho najnovšom zákone tak mnohí pochybujú. „Návrh nespĺňa stanovisko akýchkoľvek drogových expertov. Podľa toxikológa Gábora Zachera by to bolo napríklad nesmierne nákladné a neuľahčilo by to vôbec prevenciu drog,“ uzatvára László pre HN.

01 - Modified: 2007-01-18 07:44:00 - Feat.: 0 - Title: Sampras a Sanchezová-Vicariová do Siene slávy
01 - Modified: 2016-01-23 16:40:05 - Feat.: - Title: Orbán sa bojí terorizmu. Maďari chcú kvôli tomu meniť ústavu 02 - Modified: 2015-12-13 14:30:26 - Feat.: - Title: Maďarsko: Orbána potvrdilo na poste predsedu Fideszu 1174 z 1177 delegátov 03 - Modified: 2016-02-12 09:42:02 - Feat.: - Title: Reuters: Víťazom utečeneckej krízy rozdeľujúcej Európu je Viktor Orbán 04 - Modified: 2015-10-13 05:53:16 - Feat.: - Title: Poslanec Jobbiku mal byť ruským špiónom. Brusel mu chce zrušiť imunitu 05 - Modified: 2015-10-11 11:40:52 - Feat.: - Title: Fidesz sa pustil do Sorosa: finančne podporuje neobmedzenú migráciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:56