StoryEditor

Tadžikistan zakázal školákom oslavovať Vianoce, v Bruneji hrozí ukameňovanie

23.12.2015, 12:32
Zdobené stromčeky, slávnostné jedlá i darčeky sú v školách stredoázijského Tadžikistanu v tomto roku zakázané.

Vláda prevažne moslimskej krajiny bezprecedentne obmedzila oslavy Nového roka, tradičné od sovietskych čias. Pod hrozbou trestu až piatich rokov za mrežami nesmú sláviť Vianoce ľudia ani v Bruneji, píše iDnes.cz.

Ministerstvo školstva podľa agentúry AFP takisto zakázalo ohňostroje, slávnostné pokrmy a vyberanie peňazí v školských zariadeniach, ako aj inštaláciu ozdobených stromčekov, prírodných i umelých v školách a na univerzitách.

Ide o najprísnejšie zákazy v Tadžikistane, ktorého vedenie už v roku 2013 zakázalo silvestrovské oslavy, vrátane postáv Deda Mráza alebo Santa Clausa v televíznych reláciách.

V Sovietskom zväze býval Nový rok hlavným sviatkom a v rodinách sa často slávil na spôsob európskych Vianoc. Zatiaľ čo v iných postsovietskych mestách býva tradíciou veľký strom (novoročná ruská Jolka), v tadžickej metropole Dušanbe má byť vztýčený krátko pred Novým rokom a vzápätí má zmiznúť.

Spomienky na občiansku vojnu

Počas silvestrovskej noci pred štyrmi rokmi traja muži v Dušanbe dobodali človeka, ktorý bol prezlečený za Deda Mráza. Kým pozostalí boli presvedčení, že ide o vraždu spáchanú z náboženského presvedčenia, polícia tvrdila, že páchatelia zabíjali pod vplyvom drog. V predvečer vraždy duchovný vodca krajiny vyzval moslimov, aby príchod Nového roka neoslavovali.

Tadžikistan v roku 2007 prijal zákon, ktorý zakazuje oslavovať narodeniny na verejnosti a obmedzuje počet hostí na svadbách a pohreboch.

Tento rok v septembri zahynulo v Dušanbe a okolí niekoľko policajtov pri zatýkaní prívržencov námestníka ministra obrany, ktorý počas krvavej občianskej vojny v 90. rokoch patril k veliteľom síl islamistickej opozície. Vzbúrený generál a mnoho jeho prívržencov boli neskôr zabití. Záťah nasledoval po zákaze jedinej povolenej opozičnej islamistickej strany v krajine. Ešte predtým, už na jar, dezertoval veliteľ špeciálnych policajných jednotiek, ktorý sa pridal k radikálnej organizácii Islamský štát.

Zakázané Vianoce v Somálsku

Oslavy Vianoc zakázala aj somálska vláda a bude uplatňovať "nulovú toleranciu" voči "neislamským" slávnostiam. Oznámil to dnes tamojší vysoký vládny predstaviteľ, ktorého citovala agentúra DPA.

Štátne bezpečnostné inštitúcie dostali smernice, podľa ktorých majú zamedziť konaniu akýchkoľvek vianočných osláv na území celej krajiny, povedal činiteľ somálskeho ministerstva pre náboženské záležitosti Šajch Muhammad Chajrú.

"Sme moslimská krajina a voči neislamským oslavám zastávame nulovú toleranciu. Keďže sme na 100 percent moslimským štátom, porušuje to naše náboženské vyznanie a vieru," uviedol Chajrú pre štátny rozhlas Radio Mogadishu.

Vláda vydala toto stanovisko, pretože sa domnieva, že niektorí ľudia by v Somálsku mohli lobovať za konanie neislamských osláv, zakončil Chajrú bez uvedenia ďalších detailov.

Vianoce nebudú ani v Bruneji

O vianočnú atmosféru príde aj ďalší ázijský štát. Brunejský sultán Hassanal Bolkiah uviedol, že je to proti moslimskej viere. Sultán vlani zaviedol v krajine islamské právo šaría, ktoré prehrešky proti islamu trestá ukameňovaním, amputáciami končatín či bičovaním.

Za porušenie zákazu sláviť Vianoce čakajú obyvateľov tvrdé tresty. "Používanie náboženských symbolov ako sú kríže, sviečky, vianočné stromčeky, spievanie náboženských piesní, posielanie vianočných pozdravov ... je proti islamskej viere," vyhlásili miestní imámovia. Trestom za porušenie je až päťročný trest odňatia slobody. Zločinom je už len nasadenie čiapky Santa Clausa.

Problémom je, že v Bruneji okrem moslimov žijú početné náboženské menšiny, pre ktoré by zákaz nemal platiť. Napríklad kresťanom sú Vianoce povolené, ale nesmú ich oslavovať "prehnane a otvorene."

Väčšina obyvateľov si pritom pamätá časy, keď Vianoce slávili úplne slobodne. "Všetko je to len pre to, čo sultán chce. V roku 2013 som videl mnoho moslimov spolu s kresťanmi, ako sa zabávali na večierkoch. Všetko bolo normálne," povedal agentúre AFP malajzijský imigrant.

01 - Modified: 2007-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Školákov čakajú prázdniny
01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 03 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 04 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 05 - Modified: 2023-11-29 11:43:33 - Feat.: - Title: Aj moslimovia v Európe čelia nenávisti kvôli vojne v Gaze. Polícii však nedôverujú, incidenty nenahlásia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:47