StoryEditor

Arabský mladík má byť sťatý a ukrižovaný. Zachráňte ho, prosí jeho matka Obamu

15.10.2015, 15:08
Autor:
ČTKČTK

Matka saudskoarabského demonštranta, ktorý bol odsúdený na ukrižovanie, prosí amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zasiahol a zachránil jej synovi život. Vo svojom prvom rozhovore so zahraničnými médiami označila Nusra Ahmadová trest, ktorý dostal jej syn za "krutý a extrémny", napísal britský denník The Guardian.

K výzve o omilostenie Aliho Muhammada Nimra sa pripojili mnohé ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a takisto aj britský premiér David Cameron. Ali mal iba 17 rokov, keď bol pred takmer štyrmi rokmi zadržaný. Teraz mu hrozí kvôli účasti na protestoch v krajine sťatie hlavy a následné ukrižovanie. Najvyšší súd už odmietol jeho odvolanie proti verdiktu.

Saudská Arábia sa riadi islamským právom šaría a jej systém trestov býva často kritizovaný kvôli prísnosti a tvrdosti. Kritika je teraz ešte hlasnejšia v súvislosti s tým, že sa Saudská Arábia dostala do čela Rady OSN pre ľudské práva.

Nájdite rozdiel. Tresty v réžii saudskoarabskej monarchie a teroristov z Islamského štátu:

Podľa Ahmadovej bol jej syn zadržaný po tom, čo sa pripojil k šíitskym demonštráciám v meste Katíf na východe krajiny. Protestujúci požadovali rovnaké náboženské práva ako majú väčšinoví sunniti. Saudská Arábia má asi 25 miliónov obyvateľov a zhruba dva milióny z nich vyznávajú šíitsky islam. Šíiti sa dlhodobo sťažujú na diskrimináciu v krajine, ktorá vyznáva striktne vahhábitskú podobu sunnitského islamu.

Aliho zatkli vo februári roku 2012. Oficiálne obvinenie zahŕňalo účasť na proteste, používanie mobilného telefónu na to, aby na demonštráciu nalákal ďalších účastníkov a držanie zbrane, čo jeho rodina ostro odmieta. "Boli to pokojné, civilizované a legitímne protesty, a hoci som sa o svojho syna bála, vnútorne som s ním v základných princípoch súhlasila," opísala Ahmadová.

Keď svojho syna po jeho zadržaní navštívila, všimla si, že ho mučili. "Keď som ho prvýkrát navštívila, nepoznala som ho. Nevedela som, či je to naozaj môj syn Ali, alebo nie je. Videla som jasne ranu na čele, ďalšie na nose, mal ho zmrzačený. Aj jeho telo bolo iné, bol tak chudý," uviedla Aliho matka.

Na trest smrti bol odsúdený v máji roku 2014 a verdikt teraz čaká na záverečnú ratifikáciu saudskoarabským kráľom. Nusra Ahmadová stále dúfa, že bude jej syn ušetrený. Sťatie hlavy a následné ukrižovanie bezhlavého tela na verejnosti označila za trest patriaci do "dávnych čias temna".

Kvôli záchrane svojho syna sa obrátila aj na amerického prezidenta. "Je hlavou tohto sveta a môže zasiahnuť a môjho syna zachrániť ... Ja a môj syn sme len prostí ľudia, nie sme v tomto svete nijako významní. Keby to ale Obama urobil, myslím, že by si ho celý svet ešte oveľa viac vážil. A nás by zachránil od veľkej tragédie," dodala Ahmadová.

01 - Modified: 2007-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď ide o podnikanie, najlepšie sa obchoduje s gazdom
01 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 02 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 03 - Modified: 2024-03-27 16:30:00 - Feat.: - Title: Treba ich zabiť. V jednej veci má Medvedev pravdu 04 - Modified: 2024-02-09 13:14:50 - Feat.: - Title: Zomrel Robert Badinter, muž, ktorý Francúzsko zbavil trestu smrti 05 - Modified: 2024-02-06 09:58:52 - Feat.: - Title: Čína popravuje odsúdených na každom rohu. Používa na to aj pojazdné dodávky smrti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:21