StoryEditor

Bohatí Nemci sa hlásia. K daňovým únikom

21.05.2013, 15:46
Autor:
zahrazahra
Kauza Uliho Hoenessa spustila lavínu. Stovky Nemcov priznávajú svoje čierne peniaze.

Daňové aféry prezidenta futbalového klubu Bayern Mníchov, Uliho Hoenessa (na snímke) v Nemecku spustili lavínu. Nemeckým úradom sa najnovšie prihlásili stovky ľudí, ktorí svoje peniaze ukryli do zahraničia. Krajina môže vďaka tomu dodatočne získať desiatky miliónov eur.

Kontroverzné priznania
Len spolková krajina Dolné Sasko počet ľudí, ktorí sa dobrovoľne priznali, odhaduje na viac než tisícku. Bohaté Bádensko-Württembersko hovorí o štyroch stovkách oznámení od daňových hriešnikov.

Hoenessa pritom od marca vyšetrujú pre podozrenie z daňových únikov kvôli jeho tajnému kontu vo Švajčiarsku. To vraj v minulosti využíval na burzové špekulácie.

Slávny nemecký futbalista a klubový funkcionár sa úradom prihlásil sám, vďaka čomu by mohol po zaplatení všetkých dlžných súm vyjsť zo škandálu beztrestne.

Jeho príklad preto nasledovali ďalšie stovky Nemcov. "Predpokladám, že len my v Dolnom Sasku ich v najbližších štyroch týždňoch napočítame cez tisíc,“ oznámil dolnosaský minister financií Peter-Jürgen Schneider. Hovorí pritom, že k nezdaneným peniazom sa priznávajú aj mnohé "veľké ryby".

Miliarda eur
Podľa Schneidera obyvatelia Dolného Saska, ktorých tajné kontá v zahraničí odhalili nemecké úrady pomocou nákupu kontroverzných CD s bankovými údajmi, zaplatili už 146 miliónov eur.

Bádensko-Württembersko eviduje od roku 2010 viac ako 12-tisíc ľudí, ktorí dobrovoľne priznali svoje účty vo Švajčiarsku či Lichtenštajnsku a doplatili z nich zhruba 373 miliónov eur.

Celkovo sa v Nemecku úradom podľa tlače prihlásilo asi 30 000 daňových hriešnikov, ktorí spätne zaplatili vyše miliardu eur. So správou dnes prišli české spravodajské servery.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:38