StoryEditor

Rusi útočia na „poklad“ Islamského štátu, Asad sa blíži k Palmýre

23.11.2015, 19:32
Autor:
ČTKČTK
Sýrska armáda sa blíži k Palmýre, podľa vládnej televízie už dobyla mesto Mahina v provincii Homs.

Ruské nálety sa v posledných dňoch sústredia na ropnú infraštruktúru Islamského štátu. Irak v pondelok kvôli ruským bojovým operáciám v Sýrii prerušil vnútroštátne lety medzi Bagdadom a mestami na severe krajiny.

Sýrska štátna televízia v pondelok informovala, že vládne jednotky spolu so spojeneckými milíciami dobyli mesto Mahina v centrálnej časti krajiny.

Po dvadsaťdňových bojoch s Islamským štátom (IS) v provincii Homs sýrska armáda údajne okrem mesta Mahina získala takisto dedinu Havárín. Islamský štát podľa sýrskej televízie utrpel v bojoch značné straty. Sýrskych vojakov údajne podporovali ruské lietadlá a vrtuľníky, píše idnes.cz.

Zasiahli aj úložisko ropy

Armáda chce postupovať ďalej k obci Karjatajn, ktorý leží asi pätnásť kilometrov od mesta Mahína. Bojovníci Islamského štátu majú toto mesto pod kontrolou od začiatku augusta a zničili tam katolícky kláštor z 5. storočia. Sýrski ochrancovia ľudských práv tiež hlásia, že sýrska armáda postupuje k historickej Palmýre, ktorá padla do rúk IS v máji.

Ruské lietadlá cez víkend zničili vyše 470 teroristických cieľov a podľa ministerstva vnútra za posledných päť dní zasiahli tisíc tankerov, ktoré IS používa na prepravu ropy do rafinérií. Pri ruských náletoch bolo zasiahnuté aj úložisko ropy ležiace asi 15 kilometrov od mesta Rakká, kde má hnutie Islamský štát hlavný stan. Ropa je hlavným zdrojom príjmov radikálov.

Minulý týždeň sa bojovalo aj v oblastiach Irbín a východná Ghúta pri Damasku. Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) oznámila, že pri útokoch bola vo štvrtok v oblasti Irbín zasiahnutá jedna z nemocníc podporovaných touto organizáciou a že tam zomreli dvaja zdravotníci. V tesnej blízkosti nemocnice údajne dopadli dve riadené strely práve vo chvíli, keď zdravotníci prijímali zranených.

Oblasť východnej Ghúty majú v rukách odporcovia režimu v Damasku a sýrska armáda na ich pozície často útočí. V minulých dňoch sa vyjednávalo o lokálnom prímerí, ale boje neustali.

Irak ruší lety na sever krajiny

Irak v pondelok kvôli ruským bojovým operáciám v Sýrii prerušil vnútroštátne lety medzi Bagdadom a dvoma mestami na severe krajiny. Rusko k útokom na radikálov v Sýrii používa okrem svojho letectva aj strely, ktoré sú vypálené z Kaspického mora.

Prerušenie leteckej dopravy medzi Bagdadom a Irbílom a Sulajmáníjí bolo zatiaľ oznámené na 48 hodín počnúc pondelkovým ránom. Úrad pre civilné letectvo oznámil, že opatrenie má chrániť životy cestujúcich.

Rusi strely odpaľujú zo svojich vojnových lodí v Kaspickom mori. Ich 1500 kilometrov dlhá trasa vedie severnými oblasťami Iránu a Iraku. Rusko sa zúčastňuje bojov v Sýrii od konca septembra, kedy nasadilo letectvo, od októbra potom aj rakety námorníctva.

01 - Modified: 2007-11-17 14:02:00 - Feat.: 0 - Title: Potvrdené, Räikkönen šampiónom
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:10