StoryEditor

Kampaň proti Islamskému štátu potrvá zrejme roky, vyhlásil Kerry

03.12.2014, 15:30
Autor:
TASRTASR

Medzinárodnej koalícia krajín, ktorá vznikla s cieľom bojovať proti militantom z Islamského štátu (IS), bude musieť existovať pravdepodobne niekoľko rokov. Uviedol to dnes v Bruseli šéf americkej diplomacie John Kerry na prvom zasadnutí ministrov zahraničných vecí 60 krajín, ktoré sa pridali k Spojenými štátmi vedenej aliancii.

Zasadnutie sa koná v priestoroch bruselskej centrály NATO, hoci aliancia ako organizácia nemá s podujatím nič spoločné. Po prvýkrát sa v priestoroch NATO koná také významné medzinárodné podujatie na ministerskej úrovni, ktoré nie je zastrešené alianciou.

Išlo o prosbu zo strany USA, či by sa na tento účel nedal "logisticky využiť" priestor a čas pri príležitosti konferencie ministrov obrany NATO, ktorá sa konala 2. decembra. Väčšina z ministrov už prítomných v Bruseli tam zostala o deň dlhšie, predstavitelia ostatných krajín pricestovali neskôr.

Kerry v Bruseli povedal, že do koalície proti IS je zapojených už 62 partnerov. Prvé operácie spojencov začali pred troma mesiacmi a zúčastnili sa na nich niektoré európske a arabské krajiny a spojenci zo Severnej Ameriky a Ázie.

"Sme si vedomí tvrdej práce, ktorá pred nami ešte zostáva. Naše záväzky pravdepodobne zhodnotia až budúce roky, ale naše úsilie už teraz má významný vplyv," zhodnotil Kerry vývoj situácie v regióne, kde pôsobí IS.

Kerry pripomenul, že doteraz bolo vykonaných zhruba 1000 náletov proti IS, čím došlo k oslabeniu islamistov. Znamená to, že žiadna väčšia skupina islamistov sa už nemôže pohybovať a presúvať bez obáv, či na ňu nedopadnú rakety spojencov.

Minister zahraničných vecí USA zdôraznil, že dnešné bruselská schôdzka je posolstvom o jednote medzinárodnej koalície a jej odhodlania získavať úspechy na všetkých frontoch a vytrvať tak dlho, kým sa nedosiahne víťazstvo.

Podľa jeho slov nálety neskončili a budú pokračovať "podľa potreby". Zároveň s tým budú pokračovať aj snahy vycvičiť a formovať iracké bezpečnostné sily, ktoré bojujú proti islamistom na svojom území.

V závere svojho prejavu Kerry upozornil, že hoci koalícia krajín je rôznorodá z hľadiska zemepisného, historického aj kultúrneho hľadiska, IS je "nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje záujmy a hodnoty každého z nás".

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová na tomto zasadnutí uviedla, že Únia by mohla byť humanitárnym, kultúrnym a politickým prínosom v boji medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu.

01 - Modified: 2007-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Kolumbii spadlo lietadlo
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 03:15