StoryEditor

Zemana nahneval americký veľvyslanec. Dvere na Hrade má zavreté, odkázal

05.04.2015, 17:33
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Americký veľvyslanec v Česku Andrew Schapiro nahneval Miloša Zemana. Českého prezidenta sa dotklo to, ako komentoval jeho cestu do Moskvy. V rozhovore pre Parlamentní listy Zeman uviedol, že po tomto vyhlásení má veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené.

"Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," povedal Miloš Zeman Parlamentným listom.

"Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené," dodal prezident.

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček vyjadrenie vysvetlil tak, že Zeman so Schapirom neplánuje žiadnu schôdzku či rokovania. "Neznamená to však, že by sa pán veľvyslanec nesmel zúčastňovať spoločenských podujatí organizovaných na Hrade," uviedol hovorca.

Veľvyslanectvo USA nechce Zemanove slová zatiaľ komentovať.

Dôvodom Zemanovho rozhorčenia je veľvyslancov komentár k účasti Miloša Zemana na oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v Moskve. Schapiro upozornil, že Zeman sa zúčastňuje ako jediný štátnik z EÚ.

Zemanovu cestu na moskovskú vojenskú prehliadku tvrdo kritizovala najmä opozičná ODS, ale aj koaliční ľudovci. Prezidentovi už však pravdepodobne nestojí nič v ceste. Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek totiž podľa informácií denníka Právo predložil vláde návrh, ktorý s úhradou Zemanovej májovej cesty počíta.

Moskovské oslavy sa rozhodlo bojkotovať viacero západných politikov. Medzi nimi je aj slovenský prezident Andrej Kiska. Protestujú tak proti ruskej anexii ukrajinského Krymu a podpore, ktorú Moskva poskytuje proruským separatistom v konflikte na východe Ukrajiny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová do Moskvy priletí až 10. mája, deň po hlavných oslavách. Veľkú pozornosť venujú médiá tiež očakávanej návšteve severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zeman už skôr vyhlásil, že jeho cesta do Ruska bude "výrazom vďačnosti za to, že v tejto krajine nemusíme hovoriť po nemecky". Do Ruska ide preto, aby vyjadril úctu padlým 150-tisícom sovietskym vojakom, povedal prezident rozhlasovej stanici Frekvence 1.

Veľvyslanec USA Andrew Schapiro Zemanovi odovzdal svoje poverovacie listiny vlani na konci septembra. Elitný americký obhajca a spolužiak Baracka Obamu pricestoval do Česka v polovici augusta 2014 a v úrade nahradil Normana Eisena, ktorý americké veľvyslanectvo v Prahe viedol od januára 2011.

01 - Modified: 2007-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Určite sa vás nebojíme
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:08