StoryEditor

Francúzi chytili oligarchu, ktorého lovil celý svet

02.08.2013, 00:00

Francúzski policajti si včera na svoj účet pripísali veľký úlovok. Neďaleko stredomorského letoviska Cannes v stredu večer chytili jedného z najhľadanejších ľudí sveta, kontroverzného kazašského oligarchu Mochtara Abľazova (na snímke). Muža, ktorý ako šéf veľkej banky ukradol miliardy dolárov, lovili doslova po celej Zemi – okrem Kazachstanu, Ruska, Ukrajiny či Veľkej Británie po ňom pátral aj Interpol.

Obrovské dlhy
Abľazov sa pred francúzskeho sudcu postaví pre podozrenie z podvodu a organizovaného zločinu. Jeho vydanie žiada režim kazašského prezidenta Nursultána Nazarbajeva, ktorý ho viní zo sprenevery šiestich miliárd dolárov. Tie si mal uliať z fondov najväčšej kazašskej banky BTA, ktorú v 90. rokoch sprivatizoval.

Okrem Kazachov ho však v hľadáčiku majú aj Rusi. „Abľazov rozhodne nebol žiadny baránok. Po odchode z Kazachstanu žil istý čas aj v Rusku. Až po jeho odchode sa ukázalo, že tam po ňom ostali obrovské dlhy,“ potvrdil HN Ondřej Soukup, expert na postsovietske krajiny.

Abľazov mal v Rusku podvádzať ako bankár. Ťažké srdce má na neho aj ukrajinská pobočka banky BTA, ktorej tiež zmizli peniaze. Akékoľvek obvinenia však Kazach odmieta. „Celý proces je vykonštruovaný. Chcú ma odstrániť z politického života, pretože som Nazarbajevovým oponentom,“ bránil sa Abľazov.

Pád banky
Kazašský veľkopodnikateľ je podozrivý najmä v súvislosti s pochybným dianím okolo banky BTA, na ktorej čele bol ako predseda predstavenstva v rokoch 2005 až 2009. V tom období sa banke darilo, ale rast úverov nesprevádzal zodpovedajúci nárast vkladov.

V roku 2009 nakoniec banku vyhlásili za platobne neschopnú a Abľazova zažalovali. V roku 2011 získal politický azyl vo Veľkej Británii, kde sa o rok neskôr mal postaviť pred súd. Ten nariadil zhabanie jeho majetku v hodnote takmer štyroch miliárd dolárov a odsúdil ho na 22 mesiacov väzenia za pohŕdanie súdom.

Odvtedy bol Abľazov na úteku a pátrali po ňom na všetkých kontinentoch. „Na druhej strane, nikdy by sa nemohol stať majiteľom najväčšej súkromnej banky v Kazachstane, keby to nemal od Nazarbajeva schválené a nebol lojálny,“ tvrdí Soukup.

Zatknutie prišlo po škandále, keď talianske úrady deportovali Abľazovovu manželku s dcérou do Kazachstanu. Alma Salabajejová mala podplatiť talianskych úradníkov, aby dostala cestovný pas. „Kazachstan má určite nejaké páky, pretože je to krajina, ktorá má ropu a plyn, pôsobia tam mnohé zahraničné firmy,“ dodal Soukup.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 20:51