StoryEditor

Projekty na Ukrajine zatiaľ investori odložili

04.11.2014, 23:00
Autor:
(red)(red)
Igor Lichnovský, riaditeľ Eximbanky, ktorej cieľom je podpora exportu našich biznismenov za hranice, pre HN:

Štátna Eximbanka donedávna podporovala aktivity našich podnikateľov najmä v krajinách Európskej únie. Pred dvomi rokmi ste prišli s novou stratégiou orientácie na krajiny typu Azerbajdžan či Vietnam, ktorých sa komerčné banky obávajú. Prečo považujete tieto krajiny za perspektívne?

Európa je relatívne bezpečná, obchodovanie v EÚ je štandardné a tam veľkú pomoc od inštitúcie, akou je Eximbanka, podnikateľ nepotrebuje. Našu pomoc potrebujú exportéri v krajinách, ktoré sú rizikovejšie a kde je napríklad právny systém odlišný od toho európskeho. Snažíme sa im pomôcť, aby sa nebáli vstupovať na nové trhy a aby ich vstup na ne bol relatívne bezpečný.

Majú podnikatelia v týchto krajinách záujem o úvery alebo skôr o poistenie štandardného bankového úveru?

Väčšinou do týchto destinácií ideme v spolupráci s komerčnými bankami, niekedy aj globálnymi, ktoré majú lokálne know-how. Napríklad vo Vietname spolupracujeme s bankami globálneho charakteru. Vedia nám identifikovať mnohé riziká a my tam ideme s poistením týchto obchodov alebo časť rizika preberáme formou bankovej záruky.

Riadite banku v čase, keď je vo vláde Smer. Robert Fico vždy chcel rozvíjať vzťahy smerom na Rusko, Čína či Vietnam. Nakoľko ste čisto technokratická inštitúcia, ktorá sa sama rozhoduje, na ktoré trhy vstupovať, a nakoľko ste pod vplyvom realizácie vládnej politiky?

Sme súčasťou hospodárskej politiky štátu a zahraničného obchodu, ale trhy si nevyberáme my, ale domáci exportéri. My ich nasledujeme, politické vplyvy sú v tomto vylúčené. Je dobré, keď vláda a my vytvárame predpolie pre nich. Robí to nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá ide na stretnutie do Číny s dvoma lietadlami plnými podnikateľov a neviem, prečo sa všetci čudujú, keď to isté spraví premiér Fico alebo český prezident Miloš Zeman.

Medzi vašimi novými cieľmi je aj Blízky východ, Turecko či vzdialené (post) komunistické krajiny ako Vietnam, Kuba či Bielorusko. Prečo práve tieto?

Chceme byť pripravení na všetky teritóriá, lebo nikdy neviete, do ktorého kúta sveta sa investori poberú, preto si robíme teritoriálne analýzy jednotlivých krajín, kde si rozoberáme, ako sa dá na nový trh vstúpiť a aké mechanizmy za...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-12-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jedňáky
01 - Modified: 2024-05-14 13:43:10 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu pre HN: Národniarom pri umeleckom fonde nerozumiem. Obávam sa toho, s čím prídu ďalej 02 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Majiteľ Viech Vojtěch Záhorský: Baví ma tvoriť priestory na výmenu názorov 03 - Modified: 2024-05-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte v pláne si poistiť fotovoltiku? Pripravte sa, že ročne budete platiť až 12-tisíc eur (rozhovor) 04 - Modified: 2024-05-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Šéf zelených energetikov pre HN: Nový šéf regulátora je iná škola. Pri cenách energií je tu politické zadanie 05 - Modified: 2024-05-09 09:30:00 - Feat.: - Title: Skutočná Martha z Baby Reindeer prehovorila: Aj keby som poslala nejaké maily, neznamená to, že som vinná za zvyšok vecí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 21:56