StoryEditor

Nová výzva Al-Kajdy na džihád

22.05.2003, 00:00

Vysoký predstaviteľ teroristickej organizácie Al-Kajdá a blízky spolupracovník Usámu bin Ládina Ajman al-Zawahrí včera prostredníctvom nahrávky, ktorú odvysielala katarská televízna stanica Al-Džazíra, naliehal na moslimov, aby útočili na veľvyslanectvá a obchodné ciele Spojených štátov, Veľkej Británie, Austrálie a aj Nórska vo svojich vlastných krajinách. Dodal, že Iračania nie sú sami v ich boji proti americkej okupácii.
"Útočte na misie Spojených štátov, Veľkej Británie, Austrálie a Nórska a na ich záujmy, spoločnosti a zamestnancov. Zmeňte pôdu pod ich nohami na peklo a vykopnite ich zo svojich krajín," vyzýval hlas na páske, pripisovaný Al-Džazírou al-Zawahrímu. "Vedzte, že nie ste v tomto boji opustení. Vaši mudžahedínski bratia tiež sledujú nepriateľov a vyčkávajú na nich," dodal.
Pár hodín po tom, ako americká vláda zvýšila stupeň pohotovosti zo "zvýšeného" na "vysoký", stanica CNN informovala o zmarenom pokuse o ďalší teroristický útok v Saudskej Arábii. Bezpečnostné sily zadržali na letisku Džiddá troch členov siete Al-Kajdá, ktorí sa práve chystali nastúpiť na linku leteckej spoločnosť Saudia do Sudánu. Muži mali pri sebe nože a závety a údajne sa chystali uniesť lietadlo a spáchať atentát podľa vzoru 11. septembra. Podľa nemenovaných zdrojov boli členmi bunky, ktorá má na svedomí minulotýždňové samovražedné útoky v Rijáde. Jeden z nich figuruje na zozname najhľadanejších zločincov.
Americké spravodajské služby sa domnievajú, že Al-Kajdá vstúpila do "celosvetovej operačnej fázy" a mohla by udrieť v rámci Spojených štátov. Pred možnými teroristickými útokmi varoval aj nemecký minister vnútra Otto Schily. "Vo vyhláseniach Usámu bin Ládina a vodcov Al-Kajdy figuruje Nemecko ako jedna z cieľových krajín," povedal. V dôsledku najnovších varovaní uzavrelo pre verejnosť priestory svojho veľvyslanectva v Saudskej Arábii. Podobné opatrenia podnikli aj Spojené štáty a Veľká Británia. V Rijáde uprostred skúškového obdobia uzavreli aj väčšinu škôl pre cudzincov. "Pripravujeme sa na najhoršie, dúfame v to najlepšie," povedal minister zahraničných vecí princ Saúd al-Fajsal.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 18:22