StoryEditor

Francúzsky Národný front žaluje ministerku, ktorú urazil, za ohováranie

20.10.2013, 19:28
Autor:
tasr, stltasr, stl

Francúzsky krajne pravicový Národný front podá trestné oznámenie za ohováranie na ministerku spravodlivosti Christine Taubirovú. Ministerka sa ho dopustila, keď idey Národného frontu označila za "vražedné" a "smrtiace" po tom, ako ju jedna z členiek strany prirovnala k opici.

Minulý týždeň sa kandidátka NF v komunálnych voľbách v debate v jednej z francúzskych televízii priznala, že na svoju stránku v sieti Facebook dala fotografia opičky v oblečení malého dievčatka s podnadpisom "18 mesiacov" a vedľa nej - "na porovnanie" - fotografiu Taubirovej, ktorá je tmavej pleti, s podnadpisom "Teraz".

V súvislosti so škandálom, ktorý kvôli tomu vypukol, NF medzitým kandidatúru Anne-Sophie Leclerovej stiahol a predvolal ju pred disciplinárnu komisiu, čo je za predsedníctva Marine Le Penovej veľmi častý postup v prípadoch, kde je podozrenie z rasizmu. Podľa denníka Le Figaro mladej žene dokonca hrozí vylúčenie z FN.

Leclerová vyhlásila, že nie je rasistka, ale priznala, že sa v médiách vyjadrila nešikovne.

Medzičasom Leclerová zo svojho facebookového konta odstránila inkriminovanú fotografiu, ale ponechala tam fotografiu moslima so zovretou päsťou a nadpisom: "Alebo sa ich zbavíme my, alebo sa oni zbavia nás" či fotografiu rodiacej ženy, ku ktorej sa skláňa zdravotná sestra a utešuje ju slovami: "Myslite na tie zvýšené sociálne dávky".

Taubirová na kauzu s fotografiou prirovnávajúcou ju k opici v sobotu reagovala vyhlásením, že "smrtiace a vražedné myslenie strany" ju neprekvapuje. "Čierni na stromy, Arabov do mora, gayov do Seiny a židov do pecí," skonštatovala.

Právnik strany Wallerand de Saint-Just dnes v reakcii na to uviedol, že FN chce podať na Taubirovú trestné oznámenie za ohováranie a urážku.

Dodal, že podľa strany vedenej Marine Le Penovou vyhlásenia podobné výroku Taubirovej zraňujú česť miliónov Francúzov, ktorí volia FN, a spochybňujú aj schopnosť Taubirovej zastávať funkciu ministerky a presadzovať v nej pravidlá demokratickej a republikánskej diskusie.

Právnik oznámil, že FN podá trestné oznámenie začiatkom budúceho týždňa.

 

 

01 - Modified: 2022-02-10 09:03:18 - Feat.: - Title: Finlandizácia Ukrajiny? Macron oprášil Zemanovu kacírsku myšlienku 02 - Modified: 2021-11-14 07:57:09 - Feat.: - Title: Márnivá kráľovná, ale aj obeť hoaxov. Šperky Márie Antoinetty sa dnes dražia za milióny 03 - Modified: 2021-11-05 12:52:06 - Feat.: - Title: Francúzski biskupi priznali „zodpovednosť“: Za posledných 70. rokov evidujú viac ako 200-tisíc zneužitých detí 04 - Modified: 2021-07-13 08:35:51 - Feat.: - Title: Francúzi spravili radikálne rozhodnutie. Pre zdravotníkov zavedú povinné očkovanie 05 - Modified: 2021-07-06 09:16:44 - Feat.: - Title: Začína sa filmový festival v Cannes, do poroty vybrali prvého černošského filmára v histórii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 19:52