StoryEditor

Mučenie, hladovka a Korán. Takto vyzerá väznenie Islamským štátom

26.10.2014, 14:53
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Rukojemníci Islamského štátu, ktorí neskôr zomreli pri brutálnych popravách, počas dlhých mesiacov znášali to najtvrdšie mučenie. Tvrdia to tí, ktorí sa zo zajatia dostali. Život v celách islamistov bol podľa nich plný bitia, psychického nátlaku aj hladovania.

Američan James Foley, novinár Steven Sotloff, Briti David Haines a Alan Henning. Štyria muži, ktorí sa nebáli cestovať do občianskou vojnou zmietanej Sýrie. Ich osudy sú však podobné aj v ďalšej veci. Životy všetkých vyhasli pred kamerou Islamského štátu po brutálnej vražde.


Únos a tvrdé výsluchy
Smrť však pre nich bola pravdepodobne vyslobodením. Dlhé mesiace ich totiž islamisti podrobovali drsnému mučeniu, vyhrážaniu a trápili ich hladom. Vyplýva to zo zistení servera The New York Times, ktorý na základe rozhovorov s bývalými rukojemníkmi, ich miestnymi sprievodcami a rodinami zostavil podrobný obrázok podmienok v celách Islamského štátu.

Zatarasenie cesty, krik a namierené zbrane. Tak islamisti v uplynulých rokoch uniesli desiatky ľudí zo Západu. Cesta rukojemníkov sprvu viedla do menších základní ozbrojencov. Islamisti zadržaným zabavili všetku elektroniku. Násilím si vyžiadali prístupové heslá ku všetkým možným účtom na sociálnych sieťach. Únoscovia sa tak snažili nájsť akýkoľvek dôkaz, že unesení sú špióni.

"Vzali ma do vypočúvacej miestnosti. Skontrolovali môj tablet. Potom ma vyzliekli. Bol som úplne nahý. Hľadali nejaký GPS čip, ktorý by som mohol mať implantovaný pod kožou alebo ukrytý v oblečení. Potom ma začali mlátiť," opisuje otrasný zážitok 37-ročný poľský fotograf Marcin Suder, ktorého islamisti uniesli v júni 2013. Utiekol po štyroch mesiacoch v zajatí.

Konvertovanie k islamu a mučenie
Dôvod k bitke si únoscovia vždy našli. Stačila fotografia unesených novinárov spolu s členmi americkej armády. Zrejme najhoršie mučenie si podľa svedectva rukojemníkov zažil Foley. "Mal jazvy na členkoch. Rozprával mi, že mu na ne pripevnili reťaze a potom ho takto zavesili hore nohami a nechali ho tak," uviedol 19-ročný Belgičan Jejoen Bontinck, ktorý konvertoval na islam, odišiel bojovať do Sýriie a v lete roku 2013 strávil s Foleym niekoľko mesiacov v jednej cele. Foley bol podľa neho najprv zadržiavaný členmi frontu an-Nusrat. Tí nechávali svojich väzňov s obľubou hladovať.

Neskôr Foleyho niekoľkokrát presunuli. Na dlhší čas potom skončil vo väzení islamistov, ktoré sa údajne nachádzalo v podzemí pod jednou z detských nemocníc v sýrskom Aleppe. Tam podstúpil to, k čomu po mesiacoch v zajatí pristúpila aj väčšina ostatných rukojemníkov - konvertoval k islamu. "Recitoval som spolu s ním z Koránu. Väčšina ľudí by povedala, že konvertuje kvôli tomu, aby sa s nimi lepšie zaobchádzali. V tomto prípade si však myslím, že to bolo úprimné," rozpráva Bontinck.

O úprimnom obrátení na vieru zo strany Foleyho hovorili aj ďalší prepustení zajatci. Islam si amerického novinára doslova podmanil. Keď mu väznitelia dali anglickú verziu Koránu, dlhé hodiny v ňom študoval. Najprv v tom islamisti videli pretvárku, neskôr ich však premena Foleyho presvedčila, že to s novou vierou myslí vážne. Mučenie tak na niekoľko mesiacov prestalo. Foley dokonca mohol, na rozdiel od pripútaných sýrskych spoluväzňov, voľne chodiť po miestnosti.

Rukojemníci si dokonca začínali myslieť, že ich islamisti plánujú prepustiť. Niektorí sa na slobodu dokonca dostali. Okolo ich prepustenia však panujú dohady. Špekuluje sa, že za nich zaplatili ich domovské štáty vysoké výkupné, oficiálne sa však o tom veľmi nehovorí. Foley ani traja ďalší zajatci však také šťastie nemali.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-11-30 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Moslimky protestovali proti zákazu burky
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:49