StoryEditor

Palestínskych výtržníkov krotí elitná židovská jednotka, maskuje se za Arabov

25.10.2015, 00:00

Jednotka Duvdevan má v izraelskej armáde mimoriadne postavenie. Pri nepokojoch sa jej maskovaní agenti vmiesia do davu Palestínčanov a keď násilie eskaluje, vytasia zbrane a začnú zatýkať. V posledných niekoľkých týždňoch majú ďaleko viac práce ako zvyčajne.

Na začiatku októbra zverejnili agentúry AP a AFP drsné zábery z palestínskych protestov pri prechode Bejt El na Západnom brehu asi pol hodiny cesty od Jeruzalema.

Medzi palestínskymi mladíkmi sa tu pohybovalo aj niekoľko urastených mužov v dresoch Barcelony či francúzskeho národného tímu. Cez tvár mali uviazanú kefíju, šatku typickú pre arabských mužov, ktorej sa ľudovo hovorí palestína. Jeden z nich mal dokonca zelenú čelenku radikálnej organizácie Hamas, píše portál iDNES.cz.

Podľa svedkov najprv asi so stovkou Palestínčanov napádali izraelské jednotky a na vojakov hádzali kamene. V jednej chvíli však vyšlo najavo, že medzi útočnú omladinu nepatrí. V dave sa otočili proti palestínskym mladíkom a začali ich zatýkať.
Nebrali si pri tom servítky. Jedného ležiaceho mladíka z bezprostrednej blízkosti strelili do nohy, ďalšieho dokopali. Akonáhle Palestínčanov obkľúčili, pridali sa k nim aj uniformovaní izraelskí policajti. Dokopy zatkli troch ľudí.

"Musta arib, musta arib!" Ozvalo sa v tú chvíľu z davu asi stovky Palestínčanov. Práve týmto slovom totiž Arabi označujú izraelské jednotky, ktoré sa infiltrujú medzi Palestínčanov. Podľa očitých svedkov sa vždy pohybujú uprostred davu.

Najúspešnejšie protiteroristická jednotka

Jednotka, ktorá sa násilností pri Jeruzaleme zúčastnila, sa volá "Duvdevan" (hebrejský výraz pre čerešňu - pozn. red.). Armáda predtým jej existenciu tajila, ale teraz sa jej úspechmi chváli. Video zo zásahu pri prechode Bejt El zverejnil na svojom účte na Twitteri sám hovorca Izraelských ozbrojených síl (IDF) Peter Lerner.

Duvdevan je považovaný za jednu z najúspešnejších protiteroristických jednotiek. Aby sa jej príslušníci úspešne infiltrovali do palestínskej komunity, podstupujú špeciálny sedemmesačné tréning.

"Dve najdôležitejšie veci, ktoré u vojakov hľadám, je odhodlanie a bojovnosť. Idú za svojim cieľom, kým ho nedosiahnu," zveril sa veliteľ, ktorý regrútov cvičí webu Jerusalem Post.

Každý týždeň absolvujú 180 hodín izraelského bojového umenia Krav Maga zameraného na odzbrojenie nepriateľa. "Učíme ich, ako použiť svoje ruky a nohy ako zbraň a dostať nepriateľa čo najrýchlejšie s minimálnym počtom úderov zameraných na slabé miesta. Musia sa vysporiadať s teroristami, ktorí na nich budú útočiť s nožom alebo zbraňou," dodal veliteľ. Mimo fyzickej zdatnosti sa však tiež muži učia, ako splynúť s davom. Osvojujú si arabské kultúrne zvyky, jazyk i dialekt.

Budúci agenti majú v armáde osobitné postavenie a pri svojich operáciách majú ďaleko väčšiu slobodu. Zúčastňuje sa zatýkania, razií a útokov na Palestínčanov. Podieľajú sa na vraždách vybraných cieľov, únosoch a rade vojenských operácií v mestskej zástavbe.

Duvdevan nie je jediná tajná jednotka v bezpečnostných zložkách židovského štátu. Tieto sily sa podľa webu Middle East Monitor delia na štyri menšie jednotky. Dve spadajú pod armádu, jedna pod políciu a jedna patrí k pohraničnej stráži. Kým Duvdevan operuje na Západnom brehu, jeho sesterská armádna zložka má pridelené pásmo Gazy. Policajní musta aribovia operujú v uliciach Jeruzalema a najbližšom okolí.

Pôvod pravdepodobne majú v spravodajských službách, ktorých agenti získavali v teréne informácie o nepriateľovi a odovzdávali ich izraelskej vláde. Ich súčasná podoba sa sformovala v časoch prvej intifády na začiatku deväťdesiatych rokov.

Zastavte násilie. Izraelu hrozí ďalšia intifáda

V posledných týždňoch otriasa Izraelom nečakaná vlna násilia. Palestínčania sú dlhodobo frustrovaní z pokračujúcej okupácie a niektorí už nepamätajú, aká bola situácia, keď násilie eskalovalo naposledy. Ako zámienka mohol podľa analytikov poslúžiť fakt, že Židia netolerujú nariadenie duchovných a chodia sa modliť na posvätnú Chrámovú horu vo východnom Jeruzaleme. Začali sa šíriť aj zvesti, že by Chrámová hora mala prísť o svoj status.

To však popiera izraelský premiér Benjamin Netanjahu, podľa ktorého za situáciu okolo Chrámovej hory môže palestínsky vodca Mahmúd Abbás. "Niet pochýb o tom, že táto vlna útokov je poháňaná stimulovaním, za ktorým stojí Hamas, islamské hnutie v Izraeli, ale bohužiaľ musím povedať aj prezident Abbás a palestínske orgány," vyhlásil izraelský premiér.

"Myslím, že je načase, aby medzinárodné spoločenstvo prezidentovi Abbásovi jasne povedalo, aby prestal šíriť lži o Izraeli. Klamstvá o tom, že Izrael chce zmeniť status quo Chrámovej hory, lži, že Izrael chce strhnúť mešitu al-Aksá, lži o tom, že Izrael popravuje Palestínčanov. To všetko nie je pravda," povedal izraelský premiér.
Netanjahu spoločne s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym vyzval na rokovaní v Berlíne na okamžité ukončenie násilia. Od začiatku nepokojov zahynulo na území Izraela osem Izraelčanov a najmenej 52 Palestínčanov, ako informuje web al-Džazíra.


 

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 03 - Modified: 2024-04-18 10:00:10 - Feat.: - Title: World Press Photo vyhrala snímka z Pásma Gazy, zachytáva Palestínčanku s mŕtvym dieťaťom v náručí 04 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:32