StoryEditor

Útok na Irak

20.03.2003, 23:00

Francúzske ministerstvo obrany včera nevylúčilo, že Paríž, ktorý sa stavia proti vojne v Iraku, by mohol do konfliktu zasiahnuť, ak by Bagdad použil chemické alebo biologické zbrane proti americkým jednotkám či susedným krajinám. (TASR)

Iracká vláda potvrdila, že pri včerajšom rannom bombardovaní zahynul jeden civilista a niekoľko ďalších bolo zranených. Štátna televízia priniesla zábery zničených domov, pokrúteného kovu a rozdrvených paliem po leteckých útokoch Američanov. (TASR)

V ranných hodinách včera v južnom Iraku havaroval americký vojenský vrtuľník, avšak posádku a členov elitnej jednotky na palube sa podarilo zachrániť, oznámili Američania. (TASR)

Poľský minister zahraničných vecí Wlodzimierz Cimoszewicz vyhlásil, že z právneho hľadiska Poľsko nie je vo vojnovom stave s Irakom. (TASR)

Americká armáda skúma škodu, ktorú spôsobila útokom na objekt irackých lídrov v Bagdade, oznámil včera americký minister obrany Donald Rumsfeld na prvej tlačovej konferencii Pentagónu od začiatku nočných útokov na Irak. (TASR)

Kuvajt včera zakázal kompletnú navigáciu malých lodí vo svojich výsostných vodách. Ide o bezpečnostné opatrenie súvisiace so začiatkom vojenskej operácie americko-britských vojsk proti Iraku. (TASR)

Krátko po prvých vojenských útokoch na Irak vyzval Medzinárodný výbor Červeného kríža so sídlom vo švajčiarskej Ženeve na striktné dodržiavanie ľudských práv. (TASR)

Iracký minister ropného priemyslu Amir Muhammad Rašíd včera poprel správy, že neďaleko juhoirackého mesta Basra horia ropné vrty. (TASR)

Česká republika po útoku na Bagdad sprísnila bezpečnostné opatrenia v krajine, na ktorých sa podieľa aj armáda. O situácii rokovala bezpečnostná rada štátu. (TASR)

Prvá skupina asi 25 sudánskych utečencov z Iraku prišla včera do tábora Medzinárodného výboru Červeného kríža v Jordánsku, asi 60 kilometrov od hraníc. (TASR)

Severoatlantická aliancia je odhodlaná brániť Turecko, ak by sa táto krajina stala v prebiehajúcom vojenskom konflikte terčom útoku zo strany Iraku. Oznámil to včera v Bruseli po mimoriadnom rokovaní veľvyslancov členských krajín generálny tajomník NATO George Robertson. (TASR)

Generálny tajomník OSN Kofi Annan včera požiadal Irak aj USA a ich spojencov, aby urobili všetko pre ochranu civilistov počas nadchádzajúcich bojov. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:58