StoryEditor

Rusko dostane sankcie prvýkrát od studenej vojny. Tvrdšie ako sa čakalo

13.03.2014, 06:25
Autor:
tasr, stltasr, stl

Európska únia sa dohodla na rámci svojich prvých sankcií voči Rusku od studenej vojny. Pôjde o dôraznejšiu reakciu na ukrajinskú krízu, než mnohí očakávali, ako aj známku súdržnosti s Washingtonom v snahe potrestať Moskvu za obsadenie Krymu, uviedla agentúra Reuters.

K sankciám EÚ načrtnutým v dokumente, do ktorého v stredu nahliadla agentúra Reuters, patrí zákaz cestovania a zmrazenie majetku zatiaľ neurčených ruských jednotlivcov a firiem obviňovaných z narúšania územnej celistvosti Ukrajiny.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že sankčné opatrenia budú uvalené v pondelok, ak nedôjde k diplomatickému pokroku.

Sankcie plánované Európskou úniou sú podobné krokom, ktoré už avizoval Washington, budú však mať oveľa väčší dosah, pretože európske krajiny nakupujú väčšinu ruského vývozu ropy a zemného plynu. USA sú pre Rusko menej významným obchodným partnerom - objem ich bilaterálneho obchodu v roku 2012 bol asi desaťkrát menší než obchodu medzi EÚ a Ruskom, napísal Reuters.

Podľa agentúry sa zdá, že lídrov únie, ktorých rozhodovanie často spomaľuje potreba konsenzu, vyburcovala rýchlosť, s akou Rusi postupujú v otázke Krymu.

Zákazy cestovania a zmrazenie majetku by mohli odrezať členov ruskej elity od európskych miest, ktoré sú ich druhým domovom, a európskych bánk, kde majú peniaze.

Rusko pohrozilo odplatou za prípadné sankcie, lídri EÚ však podľa všetkého stavajú na tom, že Moskva môže stratiť viac než krajiny únie.

Zásobníky zemného plynu vo veľkej časti Európy sú plné po miernej zime a vrchol zimnej spotreby sa už skončil.

Objem obchodu krajín EÚ s Ruskom pritom tvorí len jedno percento hrubého domáceho produktu únie, avšak až 15 percent HDP Ruska, konštatovalo nemecké Spolkové združenie veľkoobchodu, zahraničného obchodu a služieb (BGA).

"Obchodný konflikt by bol bolestivý pre nemecké hospodárstvo, avšak pre ruské hospodárstvo by bol životu nebezpečný," vyhlásil prezident BGA Anton Börner.

Mnohí investori sa stále domnievajú, že sankcie pravdepodobne nebudú natoľko vážne, aby z hľadiska Moskvy narušili "normálne fungovanie", zdôrazňujú však, že významnejšia je hrozba závažnejších budúcich opatrení.

Hoci sa EÚ dohodla na znení sankcií, naďalej pracuje na zozname zasiahnutých osôb. V Londýne sa tento týždeň v tomto smere konali rozhovory predstaviteľov Británie, USA, Talianska, Francúzska, Nemecka, Poľska, Švajčiarska, Turecka a Japonska.

"Pokiaľ viem, na stretnutí sa podrobne hovorilo o menách," povedal zdroj z EÚ. "Definitívny zoznam nebol vypracovaný, avšak bude hotový do pondelka."

Európski predstavitelia naznačili, že ruský prezident Vladimir Putin a minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na sankčnom zozname nebudú, aby sa ponechali otvorené kanály na komunikáciu. Očakáva sa, že terčom sankcií budú osoby blízke Putinovi z radov bezpečnostných služieb a armády, ako aj poslancov.

EÚ uviedla, že je pripravená podniknúť aj ďalšie kroky, ako sú zbrojné embargo a ďalšie obchodné opatrenia, dodáva Reuters.

01 - Modified: 2006-02-24 12:24:45 - Feat.: 0 - Title: V obřím slalomu dominovala Mancusová
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:25