StoryEditor

Ukrajinské vedenie zvažuje zákaz Pravého sektora

28.03.2014, 10:38
Autor:
tasr, stltasr, stl

Predstavitelia tzv. silových štruktúr na Ukrajine zvažujú zákaz radikálneho hnutia Pravý sektor. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s tým, že v noci nadnes sa v Kyjeve uskutočnila mimoriadna schôdzka zástupcov silových rezortov, venovaná stupňujúcej sa radikalizácii hnutia.

V čase zasadnutia sa v Kyjeve konala demonštrácia približne 2000 sympatizantov Pravého sektora, ktorí žiadali demisiu ministra vnútra Arsena Avakova a potrestanie príslušníkov policajnej jednotky zasahujúcej pri zatýkaní aktivistu Oleksandra Muzyčka.

Muzyčko bol pri policajnej akcii, ktorá sa uskutočnila v noci na utorok v Rivne, smrteľne zranený. Pravý sektor z jeho smrti obvinil políciu, tvrdiac, že išlo o "vraždu na objednávku" ministra Avakova, ktorému sa radikálne hnutie teraz vyhráža pomstou. Podľa predbežných záverov inšpekcie ministerstva vnútra podľahol Muzyčko zraneniu, ktoré mu spôsobila jeho vlastná zbraň.

Na spomínanej schôdzke sa zúčastnil aj Oleh Ťahnybok, líder nacionalistickej strany Sloboda, spájanej práve s Pravým sektorom. Ťahnybok v diskusii nezaujal jednoznačné stanovisko k zákazu Pravého sektora, ale minister Avakov a tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij uviedli, že takýto krok by súčasné vedenie zbavil podozrení zo sympatií k radikálom.

Konečné rozhodnutie by malo byť prijaté dnes, keď sa v Kyjeve pred budovou parlamentu bude konať ďalšia demonštrácia Pravého sektora. Jej organizátori prisľúbili, že bude mať pokojný priebeh a jej cieľom je dosiahnuť demisiu ministra Avakova za to, že "nemá pod kontrolou svojich podriadených".

Ako informovala agentúra UNIAN, nezaradená poslankyňa Inna Bohoslovská dnes podala návrh na Avakovovo odvolanie z funkcie ministra vnútra.

Pravý sektor je voľnou alianciou národne orientovaných a ultrapravicových skupín na Ukrajine, niektorí pozorovatelia ho označujú za neofašistickú organizáciu. Vo februári, počas násilností sprevádzajúcich protivládne demonštrácie v centre Kyjeva, úderky Pravého sektora plnili úlohu "ochranky" tvrdého jadra demonštrantov. Aj im sa preto pripisuje zodpovednosť za vystupňovanie násilností, v ktorých prišli o život desiatky ľudí.

01 - Modified: 2006-03-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bonduelle Slovensko vstúpilo do likvidácie
01 - Modified: 2024-10-06 07:31:19 - Feat.: - Title: Rusko v noci podniklo na Ukrajine dronové útoky na viaceré oblasti vrátane Kyjeva 02 - Modified: 2024-10-05 09:41:38 - Feat.: - Title: Jasné a konkrétne kroky. Ukrajina predstaví spojencom "plán víťazstva" o týždeň v Nemecku 03 - Modified: 2024-10-04 13:42:43 - Feat.: - Title: Kmec priblížil tri projekty, o ktorých bude vláda rokovať v Užhorode. Zapojiť sa majú aj naše firmy 04 - Modified: 2024-10-04 13:28:47 - Feat.: - Title: Vlády Slovenska a Ukrajiny budú pri Užhorode diskutovať o pláne spoločných aktivít 05 - Modified: 2024-10-04 11:56:12 - Feat.: - Title: Bombu nastražili pod autom. Ukrajina zabila popredného predstaviteľa Záporožskej jadrovej elektrárne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:36