Reuters
StoryEditor

Letecké zábery z Nemecka odhaľujú apokalypsu: prudké dažde si zobrali 58 obetí, mnohí sú nezvestní

15.07.2021, 11:38
Autor:
ČTKČTKpmapma
Úrady pri záchrane osôb použili vrtuľníky a občanov vyzvali, aby sa zdržiavali doma a v prípade, ak to situácia umožňuje, vyšli na vyššie podlažia budov.

Vytrvalý dážď a záplavy za posledné dva dni na západe Nemecka si vyžiadali najmenej 58 ľudí, uvádzajú nemecké médiá s odvolaním sa na úrady.

Najviac obetí hlásia spolkové krajiny Porýnie-Falcko a Severné Porýnie-Vestfálsko. Ďalšie desiatky osôb sa stále nezvestné.

Viac ako 165-tisíc ľudí je bez dodávok prúdu. Kancelárka Angela Merkelová, ktorá je na návšteve Spojených štátov, vyjadrila sústrasť tým, ktorí prišli o blízkych, a za vládu sľúbila postihnutým oblastiam pomoc.

Úrady hovoria o "smrteľnom nebezpečenstve", ktoré v súvislosti s počasím v Nemecku aktuálne prevláda. Podľa policajného hovorcu v Koblenzi je situácia značne neprehľadná, uviedol miestny spravodajský portál SWR. Počet nezvestných sa tak môže líšiť od skutočnosti.

"Som šokovaná katastrofou, ktorú toľko ľudí v zaplavených oblastiach muselo pretrpieť," uviedla kancelárka Angela Merkelová podľa vládneho hovorcu Steffena Seiberta. "Z celého srdca ďakujem neúnavným pomocníkom a záchranným službám," dodala.

"Búrka našu krajine silno zasiahla. Mám strach o každého, kto je v nebezpečenstve," povedala premiérka nemeckej spolkovej krajiny Porýnie-Falcko Malu Dreyerová. Zároveň poďakovala všetkým, ktorí sa podieľajú na zachraňovaní obyvateľov.

Ďalšie správy hovoria o piatich ľuďoch uviaznutých v budove v obci Waxweiler, ktorú úplne obklopila voda. Záchranári sa k domu nemohli dostať ani na lodi a ľudia čakali na pomoc leteckej záchrannej služby. 

​Polícia uviedla, že štyria ľudia zomreli vo vinárskej oblasti pri Ahrweiler južne od Bonnu. Rieka Ahr sa tam vyliala z koryta a zaplavila domy.

Asi päťdesiatka ľudí sa musela uchýliť na strechy, kde čakali na záchranu. Na sociálnych sieťach ľudia zdieľali fotky obcí úplne pod vodou, napríklad Bad Neuenahr.

Podľa polície sú medzi ďalšími mŕtvymi dvaja hasiči, zahynuli pri záchranných prácach. Jeden sa utopil, druhý skolaboval. V okresoch Solingen a Kreis Unna zahynuli dvaja muži v zatopených pivniciach. Jedno ďalšie úmrtie hlási Rheinbach.

Silný dážď a povodne tiež zasiahli susedné Belgicko, Luxembursko a Holandsko. Zábery ukazujú zaplavené ulice a celé mestá pod vodou. Podľa mediálnych správ majú záplavy v Belgicku šesť obetí.

Záchranári sú preťažení a nestíhajú

Záchranárske linky sú na mnohých miestach preťažené. "Môže to trvať štyri alebo päť hodín, než sa k vám dostaneme," oznámili hasiči Claudii Krajewskiovskej z obzvlášť ťažko zasiahnutého Hágu.

So svojím manželom žije na najspodnejšom poschodí obytného domu a so znepokojením pozoruje, ako voda v pivnici stúpa. Úrady radia ľuďom zo spodných poschodí domov, nech vystúpia do horných, odkiaľ ich môžu záchranári evakuovať.

Kvôli povodniam sa museli evakuovať tisíce ľudí. Bádensko-Württembersko, Bavorsko a Hesensko vyslali do postihnutých oblasti záchranárske vrtuľníky.

Množstvo ľudí je bez elektriny

Podľa prevádzkovateľa siete pre distribúciu elektriny, spoločnosti Westnetz, je v Severnom Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku bez elektriny najmenej 200-tisíc ľudí. Rad staníc museli vypnúť, pretože boli pod vodou.

V niektorých miestach dosahovali rieky, ktoré sú zvyčajne široké len niekoľko metrov, desiatok až stoviek metrov. Úrady oznámili, že časti Rýna na juhu Nemecka boli uzavreté pre lodnú dopravu kvôli zvýšeniu hladiny vody.

Riečna doprava bola zastavená medzi Maxau neďaleko Karlsruhe a Iffezheimom, uviedol hovorca nemeckého úradu pre vnútrozemskú plavbu.

Obmedzenie zrejme pretrvá do víkendu a zabráni plavidlám v ceste do Švajčiarska. Vysoká voda znamená, že nie je dostatok priestoru k prechodu pod mostami. Lodná doprava v severných častiach rieky je stále v prevádzke.

K situácii v Nemecku sa vyjadrila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Pripomenula, že situácia je vážna aj v Belgicku, Holandsku a Luxembursku. "Európska únia je pripravená pomôcť," odkázala na Twitteri. 

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 04 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 05 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:59