StoryEditor

Česká armáda naberá ďalších záložníkov, použije na to aj Facebook

02.05.2015, 09:53
Autor:
idnes.czidnes.cz

Česko má necelých 1 200 aktívnych záložníkov, ktorí sa každoročne na niekoľko týždňov dobrovoľne prezlečú do maskáčov a cvičia s armádou. Ministerstvo obrany chce ich počty do roku 2025 rozšíriť na päť tisíc. Chce ich hľadať aj cez sociálne siete, ponúkať im bude viac peňazí ako doteraz.

Na ministerstve obrany spoliehajú predovšetkým na vládou už schválenú novelu branného zákona, ktorá by mala po prerokovaní v parlamente vojsť do platnosti na začiatku budúceho roka. Tá postavenie aktívnych záloh výrazne zatraktívňuje najmä výrazným zvýšením finančnej odmeny za službu. Priebeh cvičenia, podmienky na ňom a žold by sa totiž mali v podstate rovnať profesionálom.

"Zákon stanovuje vojakom v aktívnej zálohe na cvičenie alebo v čase nasadenia peniaze vo výške služobného tarifu vojaka z povolania," uviedla Jana Zechmeisterová z tlačového oddelenia ministerstva. To sa bude líšiť podľa postavenia záložníka, malo by sa však pohybovať najmenej na úrovni priemernej mzdy. Záložníci by potom už nedostávali náhradu za ušlú mzdu.

Zvýši sa tiež mesačná odmena za zaradenie do zálohy z terajších 500 (18,2 eur) na 1 000 korún (36,4 eur). Študenti vysokých škôl by mohli dostať až 20 tisíc ročne (730 eur). Zamestnávateľ by po dobu uvoľnenia pracovníka na cvičenie dostával príspevok vo výške dvoch tretín alebo celé priemernej mzdy v krajine.

Armáda sa veľmi spolieha aj na paragraf, ktorý novo nariadi, že po tri roky budú príslušníkmi aktívnych záloh aj vojaci z povolania, ktorí z armády odídu.

"Prví z nich by mohli rozšíriť rady aktívnych záložníkov asi tri roky po začiatku účinnosti novely branného zákona. Predpokladáme, že týmto spôsobom postupne rozšírime počty príslušníkov aktívnych záloh zhruba o 2 500 osôb, "uviedol Petr Medek z tlačového odboru ministerstva.

Keby novela zákona začala platiť budúci rok, stanú sa prví bývalí profesionáli záložníkmi okolo roku 2020. Minimálne prvých tri až päť rokov preto bude rozširovanie záloh závislé takmer výhradne na záujme civilistov. Experti preto považujú získanie štyroch tisíc aktívnych záložníkov do roku 2025 za veľmi náročnú, aj keď nie celkom nesplniteľnú úlohu.

"Keby ich bolo za päť rokov 2 500, bol by to veľký úspech. Demografický vývoj ide proti, vo vekovej skupine 19 až 25 rokov, o ktorú má armáda najväčší záujem, je dnes polovica ľudí oproti roku 2002. Navyše v tých istých vodách budeme loviť ľudí pre profesionálnu armádu, políciu a hasičov, "upozorňuje bezpečnostný analytik a bývalý šéf kabinetu ministra obrany Alexandra Vondru František Šulc.

Ministerstvo však už začína miesta pre záložák pripravovať. "Miesta pre aktívnych záložníkov, ktorí sa zúčastnia pravidelných cvičení, budú postupne vznikať. Limit päť tisíc osôb nemusí byť konečný, bude záležať na vývoji bezpečnostného prostredia, záujme občanov a potrebách ozbrojených síl, "doplnil Medek. Armáda plánuje aj kampaň. "Chceme informovať najmä prostredníctvom médií, internetu a sociálnych sietí, ale tiež v rámci propagácie armády na verejných podujatiach," priblížil Medek.

Vojaci už majú predbežne spočítané aj náklady na služobné, odmenu a kompenzáciu zamestnávateľom aktívnych záložníkov. Kým mzdy 21 tisíc profesionálov stojí rozpočet 13 miliárd korún (takmer pol miliardy eur) ročne, záložáci by mali prísť na zhruba tristo miliónov(11 miliónov eur).

"Všeobecne sú náklady na prípravu príslušníka aktívnych záloh sedemkrát nižšie ako na vojaka z povolania," uviedol Medek.

01 - Modified: 2007-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viete za čo platíte?
01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:41