StoryEditor

Súd posilnil budúceho ukrajinského prezidenta

16.05.2014, 15:49
Autor:
tasr, stltasr, stl

Vyše týždeň pred prezidentskými voľbami na Ukrajine posilnil ústavný súd v Kyjeve pozíciu budúcej hlavy štátu. Sudcovia rozhodli, že víťaz volieb môže pôsobiť na poste prezidenta celé päťročné funkčné obdobie, informovala s odvolaním sa na hovorcu súdu agentúra DPA.

O objasnenie tejto otázky požiadalo viac než 100 poslancov vrátane opozičného politika Vitalija Klička. Ústavní právnici totiž vyjadrovali pochybnosti, či víťaz - vzhľadom na to, že ide o predčasné voľby - bude mať právo na úplné funkčné obdobie.

Miestne médiá medzitým uviedli, že separatisti vo východoukrajinskom meste Luhansk uniesli troch volebných predstaviteľov. Ozbrojení muži zadržali vo štvrtok šéfa volebnej komisie v okrsku č. 106 a dvoch programátorov, povedal mestský poslanec Serhij Davidov pre spravodajskú webovú stránku 0642.ua.

Z okrsku podľa neho odniesli aj všetky počítače a dokumenty. Trojicu mužov odviedli do budovy štátnej spravodajskej služby, ktorú separatisti okupujú od začiatku apríla.

Lídri separatistov v Donecku a Luhansku, ktorí v oboch oblastiach vyhlásili tento týždeň vlastné nezávislé republiky, vyhlásili, že neumožnia konanie prezidentských volieb na ich územiach. V regióne obsadili už najmenej štyri ďalšie volebné miestnosti vrátane jednej v Donecku.

Pri meste Kramatorsk v Doneckej oblasti dnes došlo opätovne k zrážkam medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Ministerstvo obrany oznámilo, že bezpečnostné sily zadržali viacero ozbrojencov. "Protiteroristická operácia" sa podľa neho nachádza v "záverečnej fáze". Poradca ministerstva potvrdil, že armáda pri nej nasadzuje aj vojakov so skúsenosťami z misií v Iraku.

V neďalekom Slovjansku, ktorý je už viac než mesiac baštou proruských vzbúrencov, armáda podľa ministerstva obrany tiež odrazila tri útoky ozbrojencov. Incidenty sa zaobišli bez obetí.

Dnes zriaďovali ozbrojení separatisti pri Slovjansku nové kontrolné stanovište. Východne od mesta blokuje dôležitú cestu vedúcu z Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta, do ruského Rostova nad Donom.

Novinári agentúry AP sledovali, ako niekoľko desiatok ťažko ozbrojených mužov opevňuje nové stanovište betónovými doskami, pri čom im pomáhali viacerí miestni obyvatelia.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyzval obyvateľov východných regiónov, aby prestali pomáhať separatistom a podporili ústrednú vládu.

"Musíme podporovať protiteroristickú operáciu, aby sme spoločne dokázali poraziť teroristov a separatistov v Doneckej a Luhanskej oblasti," povedal Turčynov v parlamente. "Konanie teroristov ohrozuje životy a prosperitu ľudí," citovala ho AP.

 

01 - Modified: 2006-05-18 16:59:00 - Feat.: 0 - Title: Gyurovzsky:Jeden gestor pre znalostnú ekonomiku zabráni eurofondy rozdrobiť
01 - Modified: 2024-05-09 18:19:32 - Feat.: - Title: Hackeri odvysielali v ukrajinských televíziách vojenskú prehliadku v Moskve 02 - Modified: 2024-05-09 13:07:26 - Feat.: - Title: Nový ukrajinský rekord: Aby zasiahol rafinériu, urazil dron 1500 kilometrov 03 - Modified: 2024-05-09 08:13:36 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra Kubrakova 04 - Modified: 2024-05-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Výmena časti krajiny za vstup do NATO či hrozba „tretieho majdanu“. Aj takto môže skončiť vojna na Ukrajine 05 - Modified: 2024-05-09 06:16:59 - Feat.: - Title: Rusko po ukrajinských útokoch hlási zranených a požiar v sklade pohonných hmôt
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 21:32