StoryEditor

Keď Sovietsky zväz varuje úniu

28.12.2015, 23:00
Pád komunizmu/Byrokracia a utopické presvedčenie o spásonosnej idei politického systému – to majú spoločné Sovietsky zväz a Európska únia.

Zvieratká na ranči sa zbavia starých despotov, aby založili nový spravodlivý štát, kde sú si všetci rovní. Nový systém však čoskoro začne pripomínať obnovenú totalitu, ktorej plazivý nástup takmer nik nerozpoznal. Ako to bolo možné? Stále nové zákony a mocenské privilégiá, ktoré si na farme presadzovali vládnuce prasiatka, boli zdôvodňované práve praktickou nutnosťou zachovať rovnosť, spravodlivosť a prosperitu.

Isteže, v Európskej únii žiadna diktatúra nevzniká, no skratkovité argumentačné frázy o „absolútnej nutnosti užšej integrácie“, ktorou sa európske elity zaklínali počas krízy eura, mnohým pripomenuli práve schému neviditeľného rozbitia demokracie, ktorú v prozaickej rovine opísal George Orwell v románe Zvieracia farma.

Európska únia mala po desivých skúsenostiach prvej polovice 20. storočia priniesť znepriateleným národom mier skrze proces spolupráce a vzájomnej prosperity, v ktorej sa akýkoľvek vojenský konflikt medzi úzko spolupracujúcimi štátmi stane nielen politicky, ale aj ekonomicky nezmyselný. Najmä v posledných rokoch sa však šíria hlasy upozorňujúce na to, že táto idea ďaleko prerástla svoj cieľ a z EÚ sa stáva byrokratický moloch v čomsi podobný pochovanej oblude Sovietskeho zväzu. Samozrejme, EÚ nie je ZSSR a diktatúra nie je slobodným spoločenstvom štátov. No prináša existencia, skúsenosti a pád tejto obludy varovania aj pre úniu?

Aký výkon má mať vysávač

Z eko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:10