StoryEditor

V Moskve držali na letisku niekoľko hodín českú delegáciu. Česko ostro protestovalo

22.10.2015, 11:25
Autor:
ČTKČTK
Rusi nechceli členov delegácie pustiť do lietadla, ktoré mala zamieriť do Uľjanovska, časť programu už musela byť zrušená.

Česká delegácia vrátane podpredsedu Poslaneckej snemovne Petra Gazdíka, ktorá má v Rusku odhaliť pamätníky padlým československým legionárom, uviazla dnes dopoludnia na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Pracovníci letiska niekoľko hodín bránili odletu českého armádneho špeciálu. Časť programu v Uľjanovsku už musela byť zrušená, povedal agentúra ČTK telefonicky Gazdík.

"Hoci bolo všetko dohodnuté dlho dopredu, ruská strana trvala na colnej kontrole," uviedol Gazdík. Následne delegáciu podľa neho odmietli pustiť späť do lietadla, jej členovia čakajú na letisku už tri hodiny. "Nerozumieme tomu," dodal Gazdík.

"Malo to byť medzipristátie, aby pristúpili zástupcovia českej ambasády v Moskve," povedal Gazdík. Dodal, že doklady majú členovia delegácie pri sebe a vo vstupe do lietadla im bránili civilní zamestnanci letiska.

"Jediným oznámeným oficiálnym dôvodom je to, že je nás viac, než nás priletelo. Ľudia (z českej ambasády) ale prešli bezpečnostnou aj pasovou kontrolou," dodal Gazdík. Udalosti na letisku považuje za vážny incident. O veci hovoril is predsedom Poslaneckej snemovne Jánom Hamáčkem. Ten v rozhovore pre Českú televíziu povedal, že dúfa, že sa vec vyjasní ako nedorozumenie.

Hamáček nevie o žiadnom možnom probléme v česko-ruských vzťahoch, ktoré by s dnešným zadržiavaním letu súvisel. Napriek tomu sa špekuluje, že by za incidentom mohli byť politické dôvody, nikto to však oficiálne nepotvrdil.

Hamáček tiež povedal, že let bol riadne ohlásený a povolený. Kvôli incidentu telefonicky hovoril s ruskou ambasádou v Prahe, aby vyjadril znepokojenie a požiadal o tlmočenie tohto stanoviska do Moskvy. Informoval tiež kanceláriu českého prezidenta Miloša Zemana. Na riešení už pracuje české ministerstvo zahraničia.

Hamáček označil ruský postup za vysoko neštandardný a vyhlásil, že si nepamätá, že by v minulosti niekto spochybňoval možnosť špeciálu českej armády prepravovať českých občanov.

Česká delegácia, v ktorej sú okrem podpredsedu dolnej komory parlamentu aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, má odhaliť pamätníky v Uľjanovsku a Syzrani.


 

01 - Modified: 2007-10-19 10:12:06 - Feat.: 0 - Title: Pedro sa možno začne opäť vyrábať
01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:56