StoryEditor

Pápež pozval izraelského a palestínskeho prezidenta do Vatikánu

25.05.2014, 15:03
Autor:
tasr, stltasr, stl

Pápež František pozval dnes palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a izraelského prezidenta Šimona Peresa, aby navštívili Vatikán a spoločne s ním sa modlili za "dar mieru".

"Ponúkam svoj domov vo Vatikáne ako miesto na toto stretnutie mieru," povedal František počas návštevy predjordánskeho Betlehemu. "Budovať mier je ťažké, ale žiť bez mieru je neustále trápenie," citovala ho agentúra DPA.

Podľa agentúry izraelský a palestínsky prezident prostredníctvom svojich kancelárií potvrdili, že sa spoločne stretnú s pápežom vo Vatikáne v júni.

Pápež predtým slúžil omšu na betlehemskom Námestí Jasličiek, kde sa nachádza Chrám Narodenia Pána. "Aká je to veľká milosť, môcť sláviť Eucharistiu blízko miesta, kde sa narodil Ježiš!" povedal František davu tisícov miestnych kresťanov, ktorí ho nadšene vítali heslami "Viva al-Baba!" či "Nech žije pápež!".

Izraelské úrady vydali pri príležitosti pápežovej návštevy Svätej zeme, konanej za prísnych bezpečnostných opatrení, cestovné povolenia pre miestnych kresťanov. Približne 23.000 Palestínčanov z Predjordánska a 600 z pásma Gazy tak mohlo prejsť cez izraelské kontrolné stanovištia do Betlehema a Jeruzalema, uviedla agentúra AP.

Okrem vyjadrení k izraelsko-palestínskeho konfliktu sa František snažil povzbudiť palestínskych kresťanov, ktorých počty sa s pretrvávajúcim konfliktom zmenšujú. Podľa AP tvoria v súčasnosti kresťania približne dve percentá obyvateľstva Svätej zeme, pričom v čase založenia Izraela v roku 1948 to bolo asi desať percent. V Betleheme predstavujú necelú tretinu obyvateľov namiesto 75 percent spred niekoľkých desaťročí.

František poukázal na ťažký život palestínskych kresťanov a v kázni dodával odvahu mladším generáciám dôraznou výzvou na ochranu detí po celom svete pred vojnou, chudobou, chorobami a utečenectvom.

"Žiaľ, v tomto svete, ktorý rozvinul najsofistikovanejšie technológie, je ešte veľa detí žijúcich v neľudských podmienkach, na okraji spoločnosti, na perifériách veľkých miest alebo na vidieku. Toľko detí je aj dnes zneužívaných, zotročovaných, zle sa s nimi zaobchádza, sú objektom násilia a nelegálneho obchodu. Príliš veľa detí je dnes utečencami, neraz utopených v mori, najmä vo vodách Stredozemného mora. Za toto všetko sa dnes hanbíme pred Bohom, pred Bohom, ktorý sa stal Dieťaťom," citoval pápeža Vatikánsky rozhlas.

Po omši mal František na programe obed s palestínskymi rodinami a návštevu palestínskeho utečeneckého tábora. Následne odletí vrtuľníkom na letisko v Tel Avive na oficiálnu privítaciu ceremóniu v Izraeli.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes v úvode týždenného zasadnutia svojho kabinetu vyzdvihol Františka za jeho rozhodný postoj voči antisemitizmu. Pápežovu návštevu označil tiež za príležitosť "prezentovať svetu skutočný Izrael - pokrokový, moderný, tolerantný Izrael", zaručujúci slobodu vyznania všetkým náboženstvám.

1 2 3 gon

 

01 - Modified: 2006-05-31 12:31:00 - Feat.: 0 - Title: Strata SRo za prvé štyri mesiace 68 miliónov korún
01 - Modified: 2024-04-14 13:01:12 - Feat.: - Title: Pápež František varoval pred špirálou násilia na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-12 13:41:45 - Feat.: - Title: Pápež v septembri absolvuje svoju najdlhšiu cestu a navštívi ázijské krajiny 03 - Modified: 2024-04-09 05:22:34 - Feat.: - Title: Pápež František sa stretol s príbuznými rukojemníkov zadržiavaných Hamasom 04 - Modified: 2024-04-08 14:32:06 - Feat.: - Title: Pápež sa vo Vatikáne stretol s rodinami rukojemníkov, ktorých drží Hamas v Gaze 05 - Modified: 2024-04-03 13:34:05 - Feat.: - Title: Pápež si na audiencii uctil pamiatku padlého ukrajinského vojaka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:02