StoryEditor

V USA vydali čiernu listinu kardinálov. Na čele je Mexičan

06.03.2013, 17:14
Autor:
TASRTASR

Americká organizácia SNAP zastupujúca záujmy obetí pedofílie vydala "čierny zoznam" členov kardinálskeho zboru-účastníkov blížiaceho sa konkláve, ktoré rozhodne o budúcej hlave katolíckej cirkvi. Informujú o tom agentúry APA a DPA.

V menoslove kardinálov, ktorých organizácia kritizuje za ich postoje k sexuálnemu zneužívaniu duchovnými, apelujúc na kardinálske kolégium, aby žiadneho z kritizovaných nezvolilo za pápeža, je viacero cirkevných hodnostárov označovaných za favoritov blížiacej sa voľby.

Na čele zoznamu, označovaného na webovej stránke organizácie www.snapnetwork.org za "Tucet špinavcov", figuruje mexický kardinál Norberto Rivera Carrera pred kardinálom Oscarom Rodriguezom Maradiagom z Hondurasu a arcibiskupom newyorským, kardinálom Timothym Dolanom.

Na štvrtej priečke, najvyššie spomedzi Európanov, je jeden z údajných favoritov voľby nového pápeža, arcibiskup milánsky, kardinál Angelo Scola, za ním nasledujú kardinál George Pell z Austrálie, primas český, arcibiskup pražský Dominik Duka a ďalší z favorizovaných talianskych kardinálov, úradujúci vatikánsky štátny tajomník (premiér) a kamerlengo (dočasne riadiaci cirkev) Tarcisio Bertone.

Za nimi nasledujú kardinál Donald Wuerl z amerického Washingtonu D.C., kardinál Marc Ouellet z kanadského Quebecu a kardinál Sean O’Malley z amerického Bostonu.

Posledné dve priečky v zozname patria ďalším dvom menám, ktoré figurujú medzi často spomínanými adeptmi na úspech pri voľbe nového pápeža, súčasný prefekt Kongregácie pre orientálne cirkvi, kardinál Leonardo Sandri (Argentína) a kardinál Peter Turkson (Ghana).

Podľa názoru riaditeľa SNAP Davida Clohessyho by najefektívnejším krokom nového pápeža bolo potrestanie tých kardinálov a biskupov, ktorí utajovali sexuálne zneužívanie detí duchovnými, ich odvolanie z funkcií a verejné odsúdenie. Zároveň by mal nariadiť, aby cirkevní hodnostári na celom svete odovzdali príslušným orgánom všetky informácie súvisiace s obvinením duchovných zo zneužívania detí.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v reakcii poznamenal, že organizáciu poznajú už dlhší čas a že nie je jej úlohou stanovovať, ktorí kardináli sa smú zúčastniť na konkláve. O tom, kto môže participovať na konkláve a kto nie, musia rozhodnúť samotní kardináli, dodal.

01 - Modified: 2024-01-25 21:33:45 - Feat.: - Title: Kanadský kardinál Lacroix je obžalovaný zo sexuálneho obťažovania, má kontakty s pápežom 02 - Modified: 2023-12-16 16:21:24 - Feat.: - Title: Kardinál Becciu dostal na súde pre spreneveru cirkevného majetku trest päť a pol roka väzenia 03 - Modified: 2023-09-25 09:44:44 - Feat.: - Title: Zneužíval 16-ročné dievča. Sochu kardinála, ktorý mal počas života páchať zverstvá, demontovali 04 - Modified: 2023-09-25 09:02:31 - Feat.: - Title: V nemeckom Essene demontovali sochu kardinála, ktorý bol obvinený zo zneužívania 05 - Modified: 2023-08-30 22:08:48 - Feat.: - Title: Bývalý kardinál nie je kompetentný postaviť sa pred súd za zneužívanie, mal obťažovať 16-ročného chlapca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:04