StoryEditor

Osud Libérie v rukách mierových síl

07.08.2003, 00:00

Pod ťažkými kvapkami tropického dažďa z vrtuľníkov vyskakujú desiatky vojakov a vzápätí miznú v tráve na okraji pristávacej dráhy. Ďalšie helikoptéry s emblémom Spojených národov krúžia vo vzduchu. Úlohou dvoch stovák nigérijských vojakov je obsadenie a zabezpečenie monrovijského letiska, tak, aby sem čoskoro mohli prísť aj ďalšie medzinárodné mierové jednotky, spolu niekoľko tisíc mužov. Mali by prispieť k ukončeniu dvojmesačných krvavých bojov medzi stúpencami prezidenta Charlesa Taylora a dvoma skupinami rebelov. Napriek príchodu nigérijského oddielu sa v Monrovii, vzdialenej asi 40 kilometrov, v utorok miestami ešte stále bojovalo. Povstalci pokračovali dokonca aj v ostreľovaní metropoly granátmi, hoci sa zaviazali, že po príchode medzinárodných mierových síl sa stiahnu za hranice mesta. Oba znepriatelené tábory sa zjavne snažia vydobyť si pred uzavretím prímeria čo najlepšiu východiskovú pozíciu, aby mohli rokovať z pozície sily.
Aj keď je hlavné mesto značne poškodené, nemocnica J. F. Kennedyho ešte ako-tak funguje. Pracovníci Červeného kríža sa tu starajú o stovky zranených obetí nedávnych bojov. A nedotknutý je aj štadión, nesúci meno jedného z bývalých libérijských diktátorov Samuela Doea. Napokon, i on sám bol neskôr umučený k smrti. Futbal sa tu už dlho nehral -- z bývalých kabín pre hráčov a ďalších priestorov pod tribúnami je dnes núdzové útočisko. Strechu nad hlavou tu našlo asi 40-tisíc vojnových utečencov. Na prvom poschodí vidieť ženy, zamestnané praním a varením jedla. Zvesť o príchode prvých zahraničných vojakov sa tu rozšírila ako blesk -- a v ľuďoch, čo ešte donedávna prežívali peklo, opäť vzklíčila nádej. Celkový počet utečencov, ktorí v Monrovii hľadali útočisko, sa odhaduje na štvrť milióna ľudí...
V najbližších dňoch by do Libérie mali prísť vojaci zo susedných afrických krajín -- z Ghany, Mali, Beninu a zo Senegalu, dohromady asi 3 500 príslušníkov pozemných a leteckých síl. Najneskôr 1. októbra by ich mal vystriedať nový kontingent mierových síl OSN, už v zmenšenom počte 1 000 mužov, v závislosti od bezpečnostnej situácie. Pokrok bude závisieť predovšetkým od toho, ako sa zachová prezident Taylor. Tento 55-ročný libérijský politik síce sľúbil, že v nasledujúcom mesiaci z funkcie odstúpi a odíde do nigérijského exilu, avšak je o ňom známe, že z dodržiavania svojho slova si nikdy veľa problémov nerobil. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 14:43