StoryEditor

Silvia Berlusconiho odsúdili na rok za mrežami

07.03.2013, 11:32
Autor:
TASR, redTASR, red
Taliansky expremiér vyzradil úradné tajomstvo. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Súd vyriekol ortieľ nad talianskym expremiérom Silviom Berlusconim (na snímke).

Milánsky súd ho dnes poslal na rok väzenia v súvislosti s nelegálnym zverejnením odpočúvaných telefonátov v novinách, ktoré patria k jeho mediálnemu impériu.

Súd uznal Berlusconiho vinným zo zodpovednosti za únik dôverných informácií zo súdneho vyšetrovania s cieľom poškodiť politického rivala. Expremiér neskončí za mrežami, ak sa proti rozsudku odvolá, čo sa očakáva, konštatovala agentúra DPA.

Proces sa týkal článku, v ktorom v roku 2005 noviny Il Giornale zverejnili prepis nahrávky telefonátu odpočúvaného v rámci vyšetrovania finančného škandálu. Berlusconi podľa žaloby poskytol nahrávku svojmu bratovi Paolovi, vydavateľovi tohto denníka, aby poškodil bývalého ľavicového ministra Piera Fassina, jedného z telefonujúcich, informovala agentúra APA.

Berlusconiho mladšieho brata Paola odsúdili na dva roky a tri mesiace väzenia. Fassinovi, terajšiemu starostovi Turína, verdikt zároveň prisúdil odškodné 80.000 eur.

Proces v januári odročili vzhľadom na parlamentné voľby z konca februára. Berlusconiho obhajcovia obviňovali súd z toho, že sa snaží o rýchly verdikt s politickým vplyvom.

Taliansky najvyšší odvolací súd medzitým dnes zverejnil ďalší verdikt týkajúci sa Berlusconiho. V rozhodnutí zo stredajšieho večera odmietol odvolanie milánskej prokuratúry a definitívne potvrdil vlaňajší oslobodzujúci rozsudok v prípade obvinení z daňových podvodov vo firme Mediatrade, informovala agentúra Reuters.

Žaloba voči Berlusconimu, jeho synovi Piersilviovi a ďalším tvrdila, že Mediatrade nakupovala vysielacie práva, ktoré má na starosti v Berlusconiho koncerne Mediaset, za nafúknuté ceny, aby sa vyhla zaplateniu desiatich miliónov eur na daniach v roku 2004.

Proti Berlusconimu vedú ďalší proces pre obvinenia, že zaplatil za sex s neplnoletou prostitútkou a následne zneužil svoje postavenie, aby jej pomohol po problémoch s políciou. Proces by podľa očakávaní mali uzavrieť 18. marca.

Do konca mesiaca sa očakáva aj vynesenie rozsudku v odvolacom procese v druhom prípade týkajúcom sa daňových únikov, v ktorom Berlusconiho vlani v októbri odsúdili na štyri roky väzenia. Prokuratúra žiada, aby súd potvrdil verdikt, ako aj päťročný zákaz zastávania verejného úradu pre expremiéra.

Prokuratúra v Neapole okrem toho vyšetruje expremiéra pre obvinenia z korupcie. Opozičnému poslancovi mal údajne zaplatiť tri milióny eur za to, aby vstúpil do jeho stredopravej strany, čo významne oslabilo bývalú stredoľavú vládu Romana Prodiho, dodáva agentúra AP.

Nové odsúdenie Berlusconiho vyvolalo okamžite búrlivé reakcie v jeho stredopravom tábore. Poslankyňa Michaela Biancofiorová ho označila za "útok na demokraciu". Jeho strana Ľud slobody plánuje na sobotu 23. marca v Ríme veľkú demonštráciu na podporu svojho šéfa.

01 - Modified: 2023-09-12 06:14:06 - Feat.: - Title: Berlusconiho deti akceptovali otcovu poslednú vôľu 02 - Modified: 2023-07-03 18:40:43 - Feat.: - Title: Z Berlusconiho vily pri Miláne má byť múzeum 03 - Modified: 2023-06-18 19:33:15 - Feat.: - Title: Berlusconiho rodina je pripravená predať taliansky futbalový klub 04 - Modified: 2023-06-14 14:09:11 - Feat.: - Title: V Milánskom dóme sa začal pohreb Silvia Berlusconiho, zúčastňuje sa ho aj Viktor Orbán 05 - Modified: 2023-06-14 13:04:48 - Feat.: - Title: Taliansko sa lúči so Silviom Berlusconim, pred milánskym dómom čakajú tisíce ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:08