StoryEditor

Rozhodca či jeden z mnohých. Španieli majú nového kráľa

19.06.2014, 16:15
Autor:
tasrtasr

Španielsky kráľ Filip VI. zložil dnes dopoludnia v parlamente v Madride ústavou predpísanú prísahu ako nová hlava štátu. Slávnostná ceremónia sa konala na spoločnej schôdzi oboch komôr parlamentu. Zúčastnila sa na nej aj nová kráľovná Letizia, oblečená v kabátových šatoch svetlej farby, a dcéry kráľovského páru, infantky Leonor a Sofía.

Filip VI. sa stal nástupcom svojho otca Juana Carlosa (Jána Karola I.), ktorý sa v stredu po takmer 40 rokoch oficiálne vzdal trónu. Ten sa na zložení prísahy nezúčastnil, všíma si agentúra DPA.

V inauguračnom prejave 46-ročný Filip VI. podľa stanice BBC uviedol, že výnimočná vláda jeho otca, ktorý "otvoril cestu k demokracii a spolužití v mieri a slobode" po občianskej vojne, je už súčasťou histórie. "Chcel byť kráľom všetkých Španielov - a aj bol," konštatoval nový kráľ.

Podľa neho koruna musí byť blízko k občanom, preto chce zrenovovať monarchiu pre "nové časy". Prisľúbil, že vždy bude mať na mysli dobro krajiny.

Filip VI. chce byť tiež arbitrom medzi inštitúciami. "Budem hlava štátu, ktorá je ochotná načúvať," vyhlásil. „Viem, že hospodárska kríza ubližuje našim občanom. Máme morálnu povinnosť chrániť tých najzraniteľnejších," dodal nový kráľ.

Svoju nástupnú reč ukončil Filip VI. v štyroch rôznych jazykoch používaných v Španielsku. Po prijatí gratulácií sa za slnečného počasia vybral v otvorenej limuzíne na okružnú jazdu ulicami Madridu, kde ho zdravili tisíce ľudí.

Nový kráľ pred zložením prísahy prijal v paláci Zarzuela neďaleko Madridu od otca šerpu hlavného veliteľa ozbrojených síl krajiny.

Na rozdiel od svojho otca, ktorý sa ujal moci v novembri 1975, Filip VI. prisahal na demokratickú ústavu. Prísaha neobsahovala nijaké náboženské formulácie. Filip tiež nemal pri prísahe kríž, čo je podľa expertov veľký posun smerom k rešpektovaniu plurality vyznania. Filipov nástup na trón nebudú sprevádzať ani omše.

Korunný princ Filip sa stal oficiálne kráľom dnes o polnoci, keď v úradnom vestníku vyšli abdikačné listiny podpísané 76-ročným Juanom Carlosom.

Celá korunovácia Filipa VI. bola vzhľadom na hospodársku krízu pojatá skromne a náklady na ňu nemali prekročiť stotisíc eur. Napríklad sa jej nezúčastnili nijaké delegácie zo zahraničia ani predstavitelia iných kráľovských rodín. V plenárnej sále parlamentu by na to podľa hovorcu kráľovskej rodiny pre zahraničných hostí ani nebolo dosť miesta.

Kráľ Juan Carlos svoje odstúpenie nečakane oznámil 2. júna s tým, že chce uvoľniť miesto mladšej generácii. Tento krok si vyžiadal súhlas parlamentu, pretože španielske zákony nepoznajú ustanovenie o abdikácii panovníka.

01 - Modified: 2006-06-30 16:40:02 - Feat.: 0 - Title: Cyril a Metod -- bratia s ručením obmedzeným
01 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 02 - Modified: 2024-04-12 22:12:07 - Feat.: - Title: "Dohodu treba uzavrieť čo najrýchlejšie." Británia a Španielsko výrazne pokročili v rokovaniach o Gibraltári 03 - Modified: 2024-04-11 19:27:44 - Feat.: - Title: Španielsko vyhostí Bolívijčanov, ktorí prišli na lodi s falošnými vízami 04 - Modified: 2024-04-10 20:15:57 - Feat.: - Title: Tri vraždy a samovraždu v Španielsku vyšetrujú ako rodovo motivované násilie 05 - Modified: 2024-04-10 11:21:18 - Feat.: - Title: Neprimeraná reakcia Izraela predstavuje globálnu hrozbu, uznanie Palestíny je v záujme Európy, vraví Sánchez
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:15