StoryEditor

Vina a nevina islamského sveta

30.11.2015, 23:00
Väčšina moslimov terorizmus odmieta, no aká veľká a dôležitá je tá menšina?

Po teroristickom útoku v Paríži politici a moslimské autority opäť upokojovali verejnosť, že podobné násilie je aktom úzkej skupiny sfanatizovaných bláznov, ktoré samotný islam s jeho miliardou mierumilovných veriacich nereprezentuje. „Títo teroristi,“ povedal francúzsky prezident Francois Holland,„títo fanatici, nemajú nič spoločné s islamským náboženstvom.“ V podobnom duchu sa vyjadrujú aj Angela Merkelová či Barack Obama.

Väčšina moslimov odmieta nábožensky motivované násilie páchané na nevinných. No menšina, ktorá podobné útoky kategoricky neodmieta, môže podľa prieskumov tvoriť až tretinu moslimskej populácie – a to vrátane tej, ktorá žije v Európe.

25000 útokov

Zaujímavé údaje zosumarizoval Joshua Muravchik v texte v americkom časopise Commentary. Muravchik pracuje na Foreign Policy Institute na Univerzite Johna Hopkinsa, vo Washingtonskom inštitúte pre blízkovýchodnú politiku a je členom dozornej rady organizácie Freedom House. Vo svojej štúdii nerieši, či teroristický džihád naozaj vychádza z Koránu. Skúmal skôr to, čo si myslí moslimská verejnosť, možno aj v protiklade s pravdivou teológiou islamu.

Muravchik uvádza, že z 51 zahraničných teroristických organizácií na zozname ministerstva zahraničia USA je 38 prevažne islamistických a od 11. septembra 2001 bolo zmonitorovaných 25000 islamisti...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:14