StoryEditor

Pri streľbe v Kodani zahynul človek. Bol to teroristický útok, hovorí premiérka

14.02.2015, 16:52
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Na diskusiu o slobode slova strieľal útočník automatickou zbraňou, jeden človek zahynul, traja policajti sú zranení.

V dánskej Kodani sa v sobotu popoludní počas debaty o slobode prejavu strieľalo. Podľa polície jeden človek zomrel, ďalší traja boli pri streľbe zranení. Akciu organizoval kontroverzný švédsky umelec Lars Vilks. Dánska premiérka uviedla, že išlo o teroristický útok.

Streľba sa podľa agentúry Reuters odohrala v kaviarni Krudttoenden na severe Kodane pri akcii s názvom "Umenie, rúhaniu a sloboda slova". V oknách kaviarne bolo vidieť najmenej tridsať dier po výstreloch. Dánska agentúra Ritzau uviedla, že pri streľbe utrpeli zranenia traja zasahujúci policajti.

Polícia pátra po útočníkovi
Dánska polícia oznámila, že v súvislosti so streľbou v kodanskej kaviarni pátra len po jednom útočníkovi, nie po dvoch, ako sa pôvodne predpokladalo.

Vyšetrovatelia zverejnili aj fotografiu hľadaného: na nejasnej fotografii vidno muža v tmavom oblečení, ktorého tvár čiastočne zakrýva šatka. Podľa oficiálneho popisu ide o 25-30 ročného muža atletickej postavy ozbrojeného automatickou zbraňou, oznámila agentúra AP.

Dánska polícia oznámila, že streľbu v kaviarni, pri ktorej zahynul jeden civilista a utrpeli zranenia traja policajti, vyšetruje ako teroristický útok.

Polícia na základe rozhovorov so svedkami dospela k záveru, že neútočili dvaja ozbrojenci, ako sa pôvodne myslelo, ale len jeden.

Kontroverzný umelec
Debatu usporadúval kontroverzný švédsky umelec Lars Vilks. Ten v roku 2007 v karikatúre zobrazil proroka Mohameda ako psa. Po vytlačení karikatúry sa stal terčom vyhrážok zo strany islamských extrémistov. Od tej doby žije pod policajným dozorom.

"Počul som, ako niekto strieľa z automatických zbraní a ako niekto kričí. Polícia opätovala paľbu a ja som sa schoval za zábradlie. Pripadalo mi to bizarné, ako vo filme," povedal televízii TV2 Niels Ivan Larsen, jeden z tých, ktorí mali na akcii vystúpiť.

Podľa jednej z organizátoriek Helle Merete Brixovou nebol Vilks zranený. "Videla som utekajúceho muža," povedala agentúre AP. "Niekoľko policajtov bolo zranených," dodala s tým, že streľbu považuje jednoznačne za útok na Larsa Vilksa. Toho policajti, ktorí ho neustále strážia, podľa nej včas dostali do bezpečia.

Francúzsky veľvyslanec Francois Zimeray, ktorý sa akcie tiež zúčastnil, bezprostredne po streľbe na svoj účet na Twitteri napísal, že je v poriadku.

Veľké debaty o slobode slova sa v poslednej týždňoch rozpútali po teroristickom útoku na redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo. V stredu 7. januára bratia Chérif a Said Kouachiovci zaútočili na sídlo magazínu a zabili 12 ľudí. Malo ísť okrem iného o odplatu za zosmiešňovanie islamu. 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľovanie je lepšie ako dabing
01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 03 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka 04 - Modified: 2024-04-08 11:15:08 - Feat.: - Title: Bizár v lesoch Poľany. Dvoch zamestnancov štátnej ochrany prírody naháňal medveď, namiesto zvieraťa postrelil jeden druhého 05 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:09