StoryEditor

Slovensko drží na summite s Českom. Spolu tvrdo odmietli kvóty

14.09.2015, 21:00
Autor:
TASRTASR

Ministri vnútra Európskej únie dnes na mimoriadnom zasadaní v Bruseli s konečnou platnosťou rozhodli, že v priebehu nasledujúcich dvoch rokov bude z Talianska a Grécka do ostatných krajín únie presťahovaných 40.000 žiadateľov o azyl. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa vyjadrenia ministra vnútra SR Roberta Kaliňáka v prípade 40-tisíc migrantov ide o formálne potvrdenie dohody z júla, že k prerozdeleniu dôjde len na báze dobrovoľnosti.

Dohoda o kvótach nepadla

"Slovensko na tomto základe prijme 100 ľudí, tak ako sme už o tom informovali. K žiadnym ďalším dohodám o povinných kvótach zatiaľ nedošlo. Slovensko ich odmieta, pretože nebudú fungovať a neriešia podstatu problému," uvádza sa vo vyjadrení ministra Kaliňáka, ktoré tlmočil šéf tlačového odboru kancelárie MV SR Ivan Netík.

"Je to významné politické posolstvo. Prvé relokácie ľudí, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, sa naozaj môžu začať veľmi rýchlo," uviedol na margo dohody o prerozdelení 40-tisíc migrantov luxemburský minister vnútra Jean Asselborn, ktorého krajina v súčasnosti EÚ predsedá.

Český minister vnútra Milan Chovanec spresnil, že členské krajiny EÚ sa zatiaľ dohodli iba na prerozdelení 32 000 z celkového počtu 40 000 osôb. Luxemburské predsedníctvo v EÚ musí nájsť do konca roka spôsob ako rozdeliť zvyšný počet okolo 8000 azylantov.

Dnešné rozhodnutie ministrov vnútra EÚ tiež umožňuje vybudovať v Grécku a Taliansku záchytné strediská na registráciu a identifikáciu utečencov, ktorí spĺňajú zákonné požiadavky na udelenie azylu.

Tvrdý postoj Česka a Slovenska

Na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra EÚ v Bruseli, zameranom na riešenie utečeneckej krízy, vystupovala najtvrdšie proti systému povinných kvót česká a slovenská delegácia. Uviedol to český minister vnútra Milan Chovanec po skončení prvej tretiny rokovaní

V súvislosti s novším návrhom Európskej komisie na relokáciu ďalších 120-tisíc utečencov, Chovanec priznal, že v texte pripravenom pre ministrov chýba slovné spojenie "povinné kvóty". Navrhnutý dokument je však podľa neho "zahmlený" diplomatickým žargónom, ktorý "víta" snahy komisie a tie sú spojené so systémom národných kvót a vytvorením stáleho relokačného mechanizmu.  

"Pre nás povinný mechanizmus nie je prijateľný a obávam sa, že tento text nemôžem schváliť," uviedol Chovanec v rámci rokovaní.

Nasilu to nepôjde

Český minister vnútra priznal, že Slovensko a ČR nemajú v Rade ministrov potrebnú blokačnú menšinu. Utečenecká kríza je však podľa neho taká zásadná téma, že si snáď aj staršie a väčšie členské štáty EÚ uvedomujú, že o nej nemôžu rozhodnúť nasilu. 

Debaty o odmietaní stáleho relokačného mechanizmu či povinných kvót prebiehajú s Maďarskom, ale aj Holandskom či Fínskom, pričom snahou je predložiť jasné argumenty a apelovať na zdravý rozum.

"Lebo skutočne neviem ako udržať nejakého migranta za nohu, urobiť z neho v Európe občana druhej kategórie, ktorý nemôže využívať výdobytky Schengenu," skonštatoval minister. Dodal, že ČR systém povinných kvót považuje za nefunkčný a nemôže podporovať niečo, čo nefunguje.

 

01 - Modified: 2007-09-18 06:13:01 - Feat.: 0 - Title: Silvia Kušnírová dočasne odchádza z obrazovky
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:17