StoryEditor

Poznávacie znamenie islamistov: vztýčený ukazovák velí k džihádu

06.09.2014, 21:10
Niektoré gestá odkazujú na nepokoje v Egypte, iné na zajatcov z minulosti.

Vztýčený ukazovák na fotografiách radikálov z Islamského štátu mnohí označujú za akýsi "džihádistický znak gangu", jeho význam je však hlbší. Na snímke, na ktorej drží hlavu zabitého človeka, ho ukazuje aj Abdel-Majed Abdel Bary, ktorý je podozrivý z vraždy dvoch amerických novinárov. 

Vztýčeným ukazovákom pravej ruky ozbrojenci odkazujú na tauhíd, islamskú náuku o jedinečnosti Božej. Tá tvorí prvú časť islamského kréda Sahadi, ktorá hovorí: "Niet boha okrem Alaha a Mohamed je posol Boží." Toto heslo má na svojej vlajke IS, ale aj Hamas či Saudská Arábia. 

Keď ozbrojenci IS dvíhajú ukazováky, dávajú tým najavo svoju oddanosť ideológii, ktorá okrem iného požaduje zničenie západných štátnych štruktúr, vysvetľuje Nathaniel Zelinsky z univerzity v Cambridge. 

Podľa radikálneho výkladu tauhídu, ktorý používa Islamský štát, sú totiž štáty, ktoré nevyznávajú fundamentalistickú verziu islamu, modlárske. 

Jednoduchým gestom islamisti komunikujú navzájom a s potenciálnymi regrútmi, ktorým ním dávajú najavo, aké majú ambície. Nezainteresovaní ho potom vnímajú aspoň ako symbol nadvlády, podotýka Zelinsky vo svojom článku pre magazín Foreign Affairs. 

Na Blízkom východe je používanie politických gest veľmi rozšírené. V Egypte, ale napríklad aj v Turecku, sa vlani začali používať štyri vztýčené prsty, odkazujúce na káhirské námestie, kde sa schádzali priaznivci zvrhnutého prezidenta Mursího. 

Radikáli z palestínskeho Hamasu po júnovom únose troch izraelských mladíkov začali ukazovať tri prsty - jeden za každého z rukojemníkov, ktorých bude Izrael musieť vymeniť za zadržiavaných Palestínčanov. 

Gestu sa začalo hovoriť "traja Šalitovia" podľa izraelského vojaka Gilada Šalita, ktorého Hamas držal päť rokov. Izrael výmenou za neho prepustil vyše tisíc väzňov. 

Zdroj: iDnes.cz

 

01 - Modified: 2024-06-14 08:08:19 - Feat.: - Title: Nikto nevie, koľko rukojemníkov ešte žije, priznal vysoký predstaviteľ Hamasu 02 - Modified: 2024-06-14 05:42:48 - Feat.: - Title: Púť v Mekke zatienila vojna v palestínskom Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-06-13 19:00:29 - Feat.: - Title: Otáčajú sa Palestínčania proti Hamasu? Kvôli dlhým rokovaniam o prímerí rastie kritika 04 - Modified: 2024-06-13 06:24:14 - Feat.: - Title: Požadované zmeny v Bidenovom návrhu o prímerí v Pásme Gazy nie sú podľa Hamasu výrazné 05 - Modified: 2024-06-12 18:01:34 - Feat.: - Title: Hamas popiera Blinkenove tvrdenia, že v pláne prímeria navrhoval viacero zmien
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 02:53