StoryEditor

Rusi majú nového podozrivého z vraždy Nemcova. Muža, ktorý chcel zabiť Putina

14.03.2015, 19:50
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Vraždu ruského opozičného politika si mal objednať veliteľ prokyjevského práporu.


Ruskí vyšetrovatelia sa v prípade Borisa Nemcova zamerali na Ukrajinu. Podľa nich si smrť politika mohol objednať muž, ktorý je v Rusku podozrivý z prípravy atentátu na prezidenta Vladimíra Putina a teraz bojuje proti separatistom na fronte v Donbase.

Údajným inšpirátorom Nemcovovej vraždy je podľa ruského denníka Komsomoľskaja pravda Čečenec Adam Osmajev, ktorý bol údajne jedným z organizátorov atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roku 2012. Osmajevov údajný spolupáchateľ Ilja Pjanzin bol v septembri 2013 odsúdený v Moskve k desiatim rokom väzenia.

"Nemám s tým nič spoločné. So Zaurom Dadajevom sa nepoznám, nikdy sme si netelefonovali, s takouto kategóriu ľudí si nemám čo povedať," uviedol Osmajev prostredníctvom televízneho kanála Dožď. Taktiež poznamenal, že správa o smrti Nemcova ho zarmútila.

Zneuctené Rusko
"Osmajev nedosiahol na Putina, a tak si vybral iný, dostupnejšie cieľ," napísala Komsomolskaja pravda. "Cieľom vraždy bolo zneuctiť Rusko, postaviť ho do nepriaznivého svetla a dosiahnuť to, aby Putin vyzeral v očiach svetovej verejnosti ako stelesnenie pekla," konštatoval denník.

Príprava údajného atentátu na Putina bola odhalená v okamihu, keď v januári 2012 v prenajatom byte v ukrajinskom prístavnom meste Odesa náhodne vybuchla improvizovaná bomba a v troskách zahynul jeden z atentátnikov. Pjanzin bol so zranením hospitalizovaný. Jeho údajný komplic Osmajev ušiel, predtým ako sa ho podarilo vypátrať a zatknúť.

Na Ukrajine potom čakal niekoľko mesiacov na vydanie do Ruska, čo pozastavila jeho žaloba štrasburskému súdu. Po minuloročnom zvrhnutí proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča sa Osmajev dostal na slobodu a zapojil sa do boja proti proruským povstalcom.

Podľa správ z februára sa údajne stal novým veliteľom čečenského práporu bojujúceho na Donbase. Prápor nesie meno čečenského vodcu Džochara Musajeviča Dudajeva, ktorý padol pred dvadsiatimi rokmi v boji proti ruskej armáde v prvej čečenskej vojne.

Odvolané priznania
Päťdesiatpäťročný Nemcov bol zastrelený v piatok 27. februára, keď sa svojou priateľkou kráčal po moste neďaleko Kremľa. Ruská polícia následne zatkla päticu Čečencov a oznámila, že k vražde sa priznal Zaur Dadajev, bývalý príslušník čečenského policajného pluku. Spolupáchateľ vraždy Beslan Šavanov údajne spáchal samovraždu pri zatýkaní.

Dadajev svoje priznanie v utorok popoludní odvolal a uviedol, že k nemu bol donútený. Predstaviteľ kremeľskej rady pre ľudské práva Andrej Babuškin vyhlásil, že Dadajev bol pri výsluchu zrejme mučený.

Vyšetrovatelia podľa denníka Komsomolskaja pravda naďalej veria, že spúšť nepochybne stisol zadržaný Zaur Dadajev a všetci ďalší zatknutí sú do prípadu zapletení. Polícia ale vraj nemá pochýb o tom, že išlo o vraždu na objednávku, ktorá mala zdiskreditovať ruské vedenie.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Ukrajinci vybabrali s ruskými ponorkami. Vyvážajú skoro toľko obilia ako pred vojnou 02 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 03 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí 05 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 01:31