StoryEditor

Boeing zničili separatisti, systém Buk priviezli z Moskvy, tvrdí štúdia

17.05.2015, 16:27
Novinári z britskej investigatívnej skupiny priniesli dôkazy, podľa ktorých zostrelili malajzijský Boeing nad Donbasom povstalci s pomocou Rusov.

Boli štyria. A majú zrejme veľký podiel na smrti 298 ľudí, ktorí 17. júla 2014 cestovali Boeingom 777 spoločnosti Malaysia Airlines z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Nad ukrajinským Donbasom však bolo lietadlo zostrelené. Dodnes nebolo úplne jasné, ako ku katastrofe došlo. Lenže britskí novinári zo skupiny Bellingcat pátrali s neobyčajnou dôslednosťou a teraz majú prehľad o pohybe zbrane. A to dokonca minútu za minútou.


Trosky padnutého Boeingu 777. Snímka: Reuters

Raketové systémy Buk k hraniciam s Ukrajinou previezli štyria vodiči. Pri transporte asistovala aj 69. brigáda ruského motorizovaného oddielu a 147. motorizovaný oddiel, ktorý má hlavnú základňu v Moskve. Jeden z raketových systémov pokračoval ďalej na ukrajinské územie. Táto zbraň zabila pasažierov Boeingu.

Selfie s Bukom ako dôkaz?

Novinári využili v pátraní aj sociálne siete. Vodiči sa totiž vyfotili vedľa prívesu so značkou XP 4679 50 a s nákladným vozidlom s ŠPZ 4267 AH 50. Jeden z nich sa podľa britských novinárov volá Dmitrij, druhý Vladimir P. Spolu s ďalšími dvoma mužmi mali 23. – 25. júna minulého roka dopraviť niekoľko raketových systémov Buk na ruskú leteckú základňu v obci Millerovo v Rostovskej oblasti, ktorá hraničí s ukrajinským územím, teraz však ovládaným doneckými rebelmi. Odtiaľ boli rakety prevezené na vopred vybrané miesta pozdĺž ukrajinskej hranice.

Ten najdôležitejší Buk, ktorý zasiahol malajzijské lietadlo, sa pohyboval po trase M4 do Donecku. Hranicu s Ukrajinou prekročil v noci zo 16. na 17. júla. Na rovnakom mieste ju prekročil v opačnom smere hneď po katastrofe lietadla, skoro ráno 18. júla. V dňoch od 19. do 21. júla ho Rusi náhlivo odviezli do vojenského tábora severozápadne od Kamensk-Šachtinska, na sever od Rostova na Done. Neskôr ho „upratali“ ešte ďalej od miesta činu.

Poriadna porcia tajných informácií

Obrovským dielom prispel k vyšetreniu udalosti, o ktorej z nepochopiteľných dôvodov medzinárodné spoločenstvo v poslednom čase mlčí, ruský vojak Dmitrij Zubkov. Slúžil v 147. motorizovanom oddiele materiálnej podpory generálneho štábu ruskej armády. Novinári síce jeho počin hodnotia ako „hlúposť a nedostatok predvídavosti“, v každom prípade vojak zverejnil poriadnu porciu tajných vojenských informácií.

Jeho stránka sa na Facebooku zmenila na fotosprávu o doprave ruského Buku na Ukrajinu. Vojak totiž zoradil chronologicky jednotlivé fotografie nákladu, ktorý sprevádzal, v pozadí s rôznymi dopravnými značkami aj ukazovateľmi a názvami obcí. Dá sa tak skvele vysledovať čas aj miesto, kde sa Buk aj vojak nachádzali. Po tom, čo doviezol náklad na miesto, vrátil sa na svoju základňu, a ešte než bolo lietadlo zostrelené, odišiel do civilu.


Obete z lietadla, ktoré bolo zostrelené na Ukrajinou. Snímka: reprofoto lidovky.cz

Zavraždený Nemcov tiež pomohol

Precíznym dôkazným materiálom je aj nová správa zavraždeného ruského opozičného lídra Borisa Nemcova, ktorá dokumentuje, ako sa ešte pred zostrelením lietadla separatisti na internete priznávali, že „získali konečne rakety Buk“. 17. júla potom niektoré separatistické a ruské servery s nadšením informovali, že sa podarilo zostreliť ukrajinské vojenské lietadlo. Hneď ako sa zistilo, že ide o dopravné lietadlo, všetky správy zo siete zmizli.

Posledným zo slušnej kopy dôkazov o tom, že Boeing zostrelili ruskou zbraňou ukrajinskí separatisti, je diskusia v ruskom opozičnom denníku Novaja gazeta. Rozhorela sa po tom, čo denník zverejnil tajnú správu ruských vojenských expertov, z ktorej vyplývalo, že lietadlo zostrelili Ukrajinci. Novinári „Novoj“ však priznávajú, že autorov dokumentu nepoznajú.

Obsah správy vyvracia v obsiahlej analýze Mark Solonin, historik a letecký konštruktér, ktorý pracoval dlhé roky v utajovanom vojenskom výskumnom konštrukčnom ústave v sovietskom Kujbyševe – ide o dnešný Samare.

Dokoment, ktorý smrdí podvrhom

Podľa Solonina je nezmysel, že by raketa bola vystrelená mimo územia kontrolovaného separatistami, ale z mesta Zaroščenskoje, ktoré ovládali Ukrajinci. Naznačuje, že celý dokument je podvrhom, ktorý profesionál odhalí na prvý pohľad. Z 39 obrázkov nemá ani jeden vzťah k argumentom v správe a podľa konštruktéra slúži len ako zásterka bezobsažnosti správy.

Rovnaký názor zastáva ruský nezávislý expert Pavel Felgengauer aj kandidát technických vied, letecký expert Vadim Lukaševič. Navyše novinári pri podrobnej analýze situácie z júla minulého roka zistili, že v deň, keď bol zostrelený Boeing, ovládali Zaroščenskoje separatisti. Neznámi autori ruskej správy si teda nedali ani tú prácu, aby si starostlivo preverili fakty, ktorými operovali.

Zdroj: lidovky.cz

01 - Modified: 2007-06-04 07:10:43 - Feat.: 0 - Title: Hra o obličku bola fikcia
01 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:53