StoryEditor

UNESCO má nové pamiatky. Pozrite sa (foto)

21.06.2013, 19:00
Autor:
TASR, redTASR, red
Do zoznamu UNESCO sa dostali aj ortodoxné drevené kostolíky blízko slovenských hraníc.

Taliansku sopku Etnu, jeden z najaktívnejších vulkánov na svete, zaradili na zoznam Svetového prírodného dedičstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala o tom dnes nemecká tlačová agentúra DPA. Medzi kultúrne dedičstvo zaradili drevené kostoly v Karpatoch.

Stalo sa tak počas 37. zasadnutia Komisie svetového dedičstva (WHC) v Kambodži. Okrem známej sopky pribudli do zoznamu UNESCO aj štyri prírodné pamiatky z Tadžikistanu, Mexika, Číny a Namíbie.

Do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva pribudlo 16 drevených ortodoxných kostolov na hraniciach Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Postavili ich v rozmedzí 16.-19. storočia. Osem takýchto kostolov, ktoré sa nachádzajú na Slovensku, už na tomto zozname je, doplnila česká televízia ČT24.

Etna (výška 3329 metrov) sa nachádza na východnom pobreží Sicílie. je známa mimoriadne veľkou vulkanickou činnosťou. Od začiatku februára vybuchla už 13-krát. Ľudia ju doložiteľne pozorujú už najmenej 2700 rokov. Dnes je to jeden z najzdokumentovanejších vulkánov na svete a naďalej ovplyvňuje vulkanológiu, geofyziku a ďalšie vedné disciplíny.


Drevený kostolík Cerkvas na hranici Poľska a Ukrajiny.


Talianska sopka Etna.

Hory Xinjiang Tianshan v Číne.


Pieskové more v Namíbii.


Tadžický národný park Pamir.


Púšť Gran Desierto v Mexiku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:30