StoryEditor

Merkelová pochybuje, že USA zastavia špionážne aktivity v Nemecku

12.07.2014, 20:48
Autor:
tasr, stltasr, stl

Nemecko nemôže podľa kancelárky Angely Merkelovej očakávať, že Spojené štáty prestanú so špionážou na jeho území.

"Myslím si, že nie je ľahké presvedčiť Američanov, aby úplne zmenili spôsob, akým pracujú ich spravodajské služby. Musíme si preto vyjasniť, kde sa naše názory rozchádzajú," povedala Merkelová v rozhovore pre televíziu ZDF, ktorá ho odvysiela dnes po 19.00 h.

Na otázku, či očakáva zmeny v prístupe USA, kancelárka odpovedala: "To nemôžem predpovedať, no samozrejme dúfam, že sa niečo zmení".

Merkelová neskrývala rozčarovanie s rozsahu americkej špionáže: "Ak sa niečo také deje, z môjho pohľadu to nie je partnerstvo."

Ak podľa nej treba akceptovať špionáž, nie je možné vybudovať vzájomnú dôveru. "Chceme partnerskú spoluprácu. To znamená, že sa nebudeme špehovať navzájom ani v (tajných) službách," konštatovala Merkelová s tým, že nedala pokyn na obmedzenie spolupráce s americkými tajnými službami, pretože je nevyhnutná. Takisto budú pokračovať rokovania s USA o zóne voľného obchodu.

"Už nežijeme v období studenej vojny, keď pravdepodobne nikto neveril nikomu, ale dnes sme vystavení veľmi odlišným hrozbám," uzatvorila nemecká kancelárka.

Podľa bavorského premiéra a šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horsta Seehofera reagovala nemecká vláda v špionážnej afére rozumne. S Američanmi však treba zostať naďalej v kontakte. Podľa neho nie je možné komunikovať s Ruskom, ale s Američanmi nie, povedal na straníckej akcii v Bindlachu.

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v rozhovore pre nedeľník Tagesspiegel am Sonntag zopakovala názor, že USA musia vyvodiť z aféry dôsledky. "Ak nemá naďalej klesať dôvera v nemecko-americké vzťahy, musí Washington s takýmito prechmatmi politicky skoncovať," povedala Leyenová.

Údajný americký špión, pôsobiaci v Spolkovej spravodajskej službe (BND), podľa dnes zverejnených informácií týždenníka Spiegel nedostával pokyny z veľvyslanectva Spojených štátov v Berlíne, ale od roku 2012 sa viackrát tajne stretol s agentmi Ústrednej spravodajskej služby (CIA) z amerického veľvyslanectva vo Viedni. Na schôdzkach v Salzburgu im odovzdal tajné dokumenty, za čo dostal zaplatené.

Týždenník Spiegel ďalej zistil, že 31-ročný dvojitý agent BND Markus R. popísal v priznaní dvoch agentov CIA, s ktorými udržiaval kontakt. Vyšetrovatelia sa ich teraz na základe týchto informácií snažia identifikovať. Generálna prokuratúra chce tiež analyzovať jeho duševný stav psychológom, pretože Markus R. údajne trpí zdravotným hendikepom spôsobeným nesprávnym očkovaním v bývalej NDR, keď mal jeden rok.

Údajnému špiónovi sa mal stať osudným nezašifrovaný e-mail odoslaný z jeho účtu na Gmaili. Koncom mája odtiaľ poslal správu ruskému generálnemu konzulátu v Mníchove, v ktorému sa tiež ponúkol ako informátor.

01 - Modified: 2006-08-02 09:32:00 - Feat.: 0 - Title: Veritelia Malokarpatského vinárskeho podniku v rámci rozvrhu získajú 202,6 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty 02 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-25 14:20:49 - Feat.: - Title: Peking si predvolal nemeckú veľvyslankyňu v spojitosti so zatknutiami za špionáž 05 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:59