StoryEditor

Na boj o Biely dom sa chystá Bush tretí

01.01.2015, 23:00
Exprezidentov brat Jeb Bush sa stiahol z biznisu, tento rok má ohlásiť kandidatúru na amerického prezidenta.

Dynastia Bushovcov opäť siaha po najvyšších pozíciách. Tentoraz vďaka Jebovi Bushovi, mladšiemu bratovi exprezidenta Georgea W. Busha. Bývalý guvernér Floridy totiž v posledných dňoch minulého roka urobil významný krok k tomu, aby sa v priebehu tohto roka s plnou silou pustil do boja o kreslo šéfa Bieleho domu. Teda o pozíciu, v ktorej osem rokov sedel jeho brat George a v 90. rokoch minulého storočia aj otec George H. W. Bush.

Aby mohol nasledovať svojich slávnejších príbuzných,61-ročný Jeb Bush sa pred pár dňami stiahol z biznisu a opustil posty vo viacerých firmách, kde pôsobil. To je v USA jedným z predpokladov, aby sa mohol na budúci rok v prezidentských voľbách uchádzať o taký kľúčový post. „Určite má šancu uspieť. Naposledy bol na dve prezidentské obdobia zvolený čierny demokrat, takže teraz má väčšiu šancu práve republikánsky kandidát,“ tvrdí politológ Rastislav Tóth.

Rozpory medzi ideológiami

Podľa Tótha sa Jeb Bush môže oprieť aj o svoju voličskú základňu, u ktorej má úspech. Práve on bol totiž jediným republikánom, ktorý vydržal celé dve funkčné obdobia na poste guvernéra Floridy. Pôsobil tam od roku 1998 až do konca roka 2006.

Počas tohto obdobia sa jeho meno najčastejšie spájalo so spustením najväčšieho projektu ochrany prírodnej oblasti Everglades, ktorá poskytuje dlhodobé dodávky pitnej vody pre osem miliónov ľudí na južnej Floride.

Keď sa však na Jeba Busha pozrieme z hľadiska medzinárodnej politiky, môžeme vidieť isté paradoxy. „Na jednej strane, vzhľadom na vplyv konzervatívnych hispánskych voličov na Floride, vystúpil kriticky proti obnoveniu diplomatických vzťahov s Kubou. Poukazoval pritom na tragický stav ľudských práv na ostrove. Na druhej strane pomerne čulo investuje v Číne, ktorá si podľa meradiel ochrany ľudských práv nevedie o nič lepšie,“ hodnotí Ondřej Ditrych z Fakulty sociálnych vied na Karlovej univerzite v Prahe.

Ak by sa však predsa len stal tretím prezidentom z rodiny Bushovcov, odborníci majú jasnú predstavu, čo by mal vo funkcii spraviť. „Ako od prezidenta by som od neho očakával snahu o pragmatický manažment vzťahov s Čínou v snahe zabrániť otvorenému konfliktu v Pacifiku. Ale aj, naopak, tvrdší prístup k Rusku, Iránu a všeobecnejšie návrat k asertívnejšej zahraničnej politike,“ dopĺňa Dytrich.

Dvojsečná zbraň

Mnohí experti pritom vidia meno Bush ako zbraň s dvojakým účinkom. Na jednej strane môže byť zárukou rodiny so silnými politickými koreňmi vzbudzujúcej rešpekt, na druhej strane sa mnohým Američanom s posledným vládnutím Bushovcov nespájajú práve dobré spomienky.

Práve exprezident George W. Bush totiž zatiahol krajinu do zdĺhavých vojen proti terorizmu, ktoré napokon znamenali pre americký štátny rozpočet obrovské zaťaženie.

Samotný Jeb Bush sa však vyjadril, že nechce pokračovať vo vojnových šľapajach svojho staršieho brata. „Spojené štáty by mali určovať smer svetovej politiky, ale mali by tak robiť s pokorou a rešpektom,“ povedal médiám.

Svoju kandidatúru síce ešte oficiálne neohlásil, ale už teraz robí všetko pre to, aby sa do Bieleho domu dostal. Stiahol sa totiž z predstavenstva spoločnosti Tenet HealthCare Corporation, ktorá podporovala zdravotnícku reformu súčasného prezidenta Baracka Obamu. Takisto ukončil svoj kontrakt v novinách Los Angeles Times, ale aj v Barclays Banke, kde pôsobil ako konzultant makroekonomických trendov a politiky. Aj preto ešte o Jebovi Bushovi budeme tento rok určite počuť.

 

Ktorí Bushovci zamiešali karty v politike:

George Herbert Walker Bush

Bol 41. prezidentom Spojených štátov v rokoch 1989 až 1993. Republikán zastával aj predtým mnohé ďalšie posty v politike. Je posledným žijúcim bývalým prezidentom, ktorý je veteránom z druhej svetovej vojny. Počas funkčného obdobia ho zastihla invázia irackého prezidenta Saddáma Husajna v Kuvajte v auguste 1990. Bush poslal do Perzského zálivu do operácie Púštna búrka viac ako 400-tisíc Američanov.

George Walker Bush

Bol prezidentom počas dvoch funkčných období v rokoch 2001 až 2009. Po teroristickom útoku na newyorské Svetové obchodné centrum 11. septembra 2001 zatiahol celú krajinu do dlhých vojen s Afganistanom a Irakom. Práve tie znamenali pre americký rozpočet veľký úder. Predtým, ako sa stal prezidentom, bol George W. Bush podnikateľom v oblasti ropného priemyslu a profesionálneho bejzbalu. Bol aj guvernérom Texasu.

George Prescott Bush

Novou hviezdou rodiny je 38-ročný George Prescott Bush, ktorý vo vlaňajších voľbách získal kreslo krajinského komisára v Texase. Bude tak spravovať verejné pozemky a dohliadať na lukratívne ťažobné práva na ropu a zemného plynu v štáte. Je synom Jeba Busha a synovcom Georgea W. Busha.

01 - Modified: 2007-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Omán financuje elektráreň v Bulharsku
01 - Modified: 2022-02-19 05:18:32 - Feat.: - Title: Biely dom obvinil Rusko z kyberútokov zameraných proti Ukrajine 02 - Modified: 2018-06-25 21:09:08 - Feat.: - Title: Biely dom chce obmedziť čínske investície do IT 03 - Modified: 2016-09-27 19:01:10 - Feat.: - Title: Neúspešný kandidát na prezidenta z klanu Bushovcov bude učiť na prestížnej univerzite 04 - Modified: 2016-04-03 06:47:26 - Feat.: - Title: Americký boj za legalizáciu. Pred Bielym domom fajčili hromadne marihuanu 05 - Modified: 2016-02-16 06:22:23 - Feat.: - Title: Obama privítal lídrov juhovýchodnej Ázie. Riešili spory ohľadne teritoriálnych nárokov Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:23