Reuters
StoryEditor

V Anglicku môže počet hospitalizovaných dosiahnuť desivú úroveň, varuje poradca vlády

16.07.2021, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Británia hlási v posledných dňoch najvyššie počty nakazených za posledný polrok.

V Anglicku by mohol prekvapivo rýchlo vzrásť počet ľudí v nemocniciach prijatých po nákaze koronavírusom a dosiahnuť "dosť desivú" úroveň.

Vo štvrtok to vyhlásil hlavný poradca britskej vlády pre boj s koronavírusom Chris Whitty s tým, že epidémia v Británii sa zďaleka neskončila, krajina je len v o niečo lepšej pozícii vďaka vakcínam a pokrokom v liečbe covidu-19.

"Myslím si, že by sme nemali podceňovať fakt, že sa môžeme prekvapivo rýchlo dostať znovu do problémov," povedal Whitty na seminári usporiadanom londýnskym vedeckým múzeom.

Británia hlási v posledných dňoch najvyššie počty nakazených za posledný polrok, ​​vo štvrtok oznámili úrady cez 48 500 infekcií zaznamenaných za posledných 24 hodín.

Podľa vládnych dát je teraz kvôli nákaze koronavírusom v britských nemocniciach 3 786 ľudí, pri vrchole poslednej vlny zo začiatku tohto roka ich tam bolo priemerne okolo 40-tisíc.

Podľa Whittyho sa však teraz zdvojnásobuje počet hospitalizovaných ľudí asi každé tri týždne a terajšie pomerne nízke štatistiky by sa preto mohli v najbližších mesiacoch výrazne zvýšiť.

"Nebude potreba príliš veľa zdvojnásobení, aby sme sa znovu dostali do dosť desivých čísel," povedal Whitty. "Rozhodne to ešte nemáme za sebou, sme na tom však lepšie vďaka vakcinačnému programu, liekom a množstvu ďalších vecí," dodal.

Úrady už v minulosti varovali, že by počty nových infekcií mohli vystúpiť až k 100-tisíc za deň, čo je výrazne viac, než Británia zažila v akejkoľvek fáze pandémie.

Vláda zároveň oznámila, že od pondelka zruší v Anglicku všetky zostávajúce reštrikcie, otvoria sa tak napríklad aj nočné kluby a nebude prikázané nosiť rúško na verejných miestach.

Premiér Boris Johnson však silne apeloval na osobnú zodpovednosť obyvateľov a vyhlásil, že zrušenie reštrikcií bude finálne len v prípade, že sa ľudia budú naďalej správať opatrne.

Úrady tvrdia, že sa vďaka pokročilosti očkovacej kampane podarilo prerušiť spojitosť medzi nákazou koronavírusom a úmrtím alebo ťažkou formou covidu-19. Zrušenie reštrikcií potom vláda pokladá za potrebné kvôli oživeniu ekonomiky.

Vysoké počty novo infikovaných osôb však hospodárstvo poznamenajú tiež, píše agentúra Reuters. Nakazení sa totiž musia izolovať rovnako ako ľudia, ktorí s nimi prišli do kontaktu. Podľa šéfa Konfederácie britského priemyslu (CBI) Karana Bilimoriu prišlo vo vládnej plánovacej aplikácii v prvom júlovom týždni varovanie o stretnutí s nakazenou osobou 520-tisíc ľuďom.

"V pondelok budeme v situácii, kde na jednej stranu otvárame ekonomiku a na druhej ju zase zatvárame. V pohostinstvách máme v izolácii 20 percent celého personálu, v zdravotníctve takto chýba až 25 percent zamestnancov, autobusy a vlaky jazdia s oneskorením. Takto to ďalej nejde . Ničí to ekonomiku, "povedal Bilimoria.

01 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 03 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 04 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 06:21