StoryEditor

Položil kvety a navštívil ranených. Putin prekvapil návštevou Volgogradu

01.01.2014, 12:50
Autor:
tasr, redtasr, red

Ruský prezident Vladimir Putin dnes neočakávane navštívil mesto Volgograd, spamätávajúce sa z dvoch nedávnych samovražedných bombových útokov, ktoré šéf Kremľa vo svojom príhovore označil za "neospravedlniteľné". Napísala o tom agentúra AP.

Výbuchy trhavín na hlavnej železničnej stanici a v trolejbuse mestskej hromadnej dopravy v juhoruskom Volgograde - jeden v nedeľu a druhý v pondelok - usmrtili dovedna 34 ľudí a mnoho ďalších zranili, z nich muselo byť 65 hospitalizovaných.

K zodpovednosti ani za jeden z týchto dvoch atentátov sa doposiaľ nikto neprihlásil. Odohrali sa však len niekoľko mesiacov po tom, čo vodca islamistických vzbúrencov na ruskom severnom Kaukaze, Doku Umarov, vyzval na útoky s cieľom prekaziť blížiace sa zimné olympijské hry v čiernomorskom letovisku Soči, 700 kilometrov od Volgogradu.

Putin dnes pred úsvitom v úvode stretnutia s najvyššími predstaviteľmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a ministerstva vnútra povedal: "Čokoľvek bolo motívom týchto kriminálnych činov, neexistuje ospravedlnenie páchania zločinov proti civilnému obyvateľstvu, obzvlášť nie proti ženám a deťom."

Šéf Kremľa sa potom stretol aj s niektorými ľuďmi, čo útoky na ciele verejnej dopravy prežili a mnohí z nich utrpeli zranenia. Oficiálna Moskva už z týchto bombových atentátov obvinila islamistických militantov zo severného Kaukazu.

Ruskí predstavitelia uvádzajú, že podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti zimných olympijských hier v Soči, ktoré sa začínajú už 7. februára. Medzinárodný olympijský výbor tvrdí, že podniknutým bezpečnostným opatreniam dôveruje.

Putin dnes v mieste pondelkového tragického útoku na trolejbus mestskej dopravy položil červené ruže. Zopakoval pritom svoje odhodlanie bojovať proti tým, čo sú za tieto činy zodpovední.

Prezident niekoľko minút postál v dejisku krvavého atentátu a zhováral sa s miestnymi obyvateľmi. Potom sa vybral do nemocnice, kde navštívil niektorých najťažšie zranených, približuje agentúra DPA. Predtým - vo svojom novoročnom prejave k ruskému národu - sľúbil Putin "úplné zničenie" týchto teroristov.

K pondelkovému útoku na trolejbus došlo len deň po tom, čo sa samovražedný útočník odpálil v dave ľudí na železničnej stanici. Identita a pohlavie samovraha sú ešte stále predmetom vyšetrovania. Vlani v októbri zabila samovražedná atentátnička v autobuse vo Volgograde šesť ľudí.

 

01 - Modified: 2005-11-15 11:45:09 - Feat.: 0 - Title: Golfovým nováčkem roku je Castano
01 - Modified: 2023-02-02 16:08:04 - Feat.: - Title: Rusi kvôli výročiu premenovali Volgograd späť na Stalingrad. Opäť nás ohrozujú nemecké tanky, vyhlásil Putin 02 - Modified: 2022-12-16 20:09:51 - Feat.: - Title: Volgogradskú oblasť na juhu Ruska zasiahli "neidentifikované" objekty 03 - Modified: 2022-11-03 11:00:00 - Feat.: - Title: „Špinavá bomba“ vo Volgograde. Ruské mesto zaplavili fekálie z kanalizácie 04 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 05 - Modified: 2022-04-11 09:19:42 - Feat.: - Title: Putina podrazili skorumpovaní velitelia. Končia za mrežami, chýbajú bilióny rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:41