StoryEditor

Zomrel Marc Rich, magnát hľadaný FBI

27.06.2013, 00:00

Na svedomí mal najväčšie daňové úniky vo vtedajšej histórii USA. Dlhé roky figuroval na zozname desiatich najhľadanejších utečencov FBI. Rozprávkovo zbohatol vďaka nezákonným obchodom s Iránom. Legendárny a zároveň kontroverzný zakladateľ komoditného gigantu Glencore Marc Rich (na snímke) zomrel včera vo švajčiarskom Luzerne vo veku 78 rokov.

Chránenec Clintona
Kontroverzný biznismen sa preslávil ako zakladateľ jednej z top svetových firiem Glencore. „Jeho spoločnosť je najväčším obchodníkom s komoditami na svete. Bola priekopníkom ich medzikontinentálneho prevozu a podieľala sa na komoditnom boome v posledných 15 rokoch, vďaka čomu výrazne zarobila,“ povedal pre HN Boris Tomčiak, analytik spoločnosti Colosseum.

Rich podľa expertov zarobil miliardy využitím krátkodobých výkyvov na trhu komodít. Začiatkom 80. rokov si však kvôli obrovským ziskom na jeho biznis posvietili americké úrady. Výsledkom vyšetrovania bolo odhalenie 50-miliónových daňových únikov či nelegálnych obchodov s Iránom. „Tie robil v čase, keď bolo na Irán uvalené embargo. Konal tak aj napriek zákazu. Určite to bol lukratívny biznis, avšak na hrane zákona,“ tvrdí Tomčiak. Richovi preto hrozilo, že by ho mohli Spojené štáty odsúdiť až na 300 rokov väzenia.

V roku 1983 Rich utiekol pred obžalobou do Švajčiarska. Dlhé roky bol potom jedným z najhľadanejších na zozname americkej FBI. Vydýchol si až v roku 2001, keď mu prezident Bill Clinton udelil amnestiu – a to v posledný deň svojho prezidentovania.

Richove stopy v Prahe
V USA to vyvolalo búrku rozhorčenia. Ihneď sa objavili špekulácie, pretože Richova exmanželka Denise patrila k štedrým darcom Demokratickej strany v USA. Prispievala tiež na kampaň Clintonovej manželky Hillary do amerického Senátu. Celkovo podporila demokratov údajne až jedným miliónom dolárov.

Clintonovi kritici preto tvrdia, že Richova amnestia bola kúpená. Čo sa týka majetku, časopis Forbes vlani odhadol Richovo bohatstvo na 2,5 miliardy dolárov.

Rich žil vo Švajčiarsku dlhé roky. Nitky jeho podnikateľských aktivít však vedú aj k naším západným susedom. Jeho spoločnosť Marc Rich Real Estate sa totiž podieľala na veľkých developerských projektoch v Prahe. Ide napríklad o Palác Karlín či Corso Karlín. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 20:15