StoryEditor

Nigérijská skupina Boko Haram prisahala vernosť Islamskému štátu

08.03.2015, 08:03
Autor:
TASRTASR
Líder islamistov už prijal prísahu vernosti od iných džihádistických skupín na Blízkom východe, v Afganistane, Pakistane a severnej Afrike.

Boko Haram, islamistická povstalecká skupina operujúca na území severnej Nigérie, prisahala vernosť organizácii Islamský štátStalo sa tak prostredníctvom audiozáznamu, ktorý skupina Boko Haram umiestnila na sociálnej sieti Twitter. Informoval o tom americká organizácia SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete.

Záznam sa na internete objavil v čase, keď Boko Haram údajne sústreďuje svoje jednotky na severovýchode Nigérie, aby "sa porátali" s mnohonárodnými silami, ktoré ich v uplynulých týždňoch vyhnali z viacerých miest kontrolovaných donedávna Boko Haram.

Autenticita záznamu zatiaľ nebola potvrdená, spresnila agentúra AP.

Ako uviedla AP, vodca Boko Haram Abubakar Shekau prostredníctvom audiozáznamu v mene Boko Haram údajne prisahá vernosť "kalifovi moslimov", za ktorého sa vyhlásil líder IS Abú Bakr al-Baghdádí.

"Oznamujeme našu vernosť kalifovi ... a budeme mu načúvať a poslúchať ho v ťažkých časoch i v časoch prosperity, v utrpení a v pohode," vyplýva z anglického prekladu prísahy prečítanej v arabčine. "Vyzývame moslimov na celom svete, aby zložili sľub vernosti kalifovi," zaznelo v odkaze.

Toto oznámenie sa objavilo krátko po sérii samovražedných bombových útokov v meste Maiduguri, pri ktorých v sobotu zahynulo najmenej 54 ľudí a zranených bolo ďalších 143 osôb.

Sľub vernosti zložený vedením Boko Haram potvrdzuje zvýšenú koordináciu medzi džihádistickými hnutiami v celej severnej Afrike a na Blízkom východe a je výzvou pre vládu Nigérie, konštatuje AP. Politickí a bezpečnostní analytici už medzičasom uviedli, že ťah Boko Haram nie je žiadnym prekvapením.

"Boko Haram nasledovala trend, napodobňuje propagandu Islamského štátu a vojenské metódy," uviedol Laith Alkhouri, riaditeľ inštitútu na výskum Stredného východu a severnej Afriky a džihádistických hrozieb v rámci analytickej spoločnosti Flashpoint Partners. Podľa jeho názoru "Islamský štát na rozdiel od al-Káidy sa, zdá sa, nevyhýba Shekauovi a akceptuje jeho násilnícku osobnosť a nedostatok vedomostí o islame".

Boko Haram bola teraz povýšená z lokálnej džihádistickej skupiny na dôležité krídlo Islamského štátu, uviedla riaditeľka SITE Rita Katzová. Podľa nej sa sľubom vernosti Boko Haram rozšírila islamistická sieť v Afrike a Islamský dosiahol pokrok vo svojich snahách vytvoriť kalifát. Katzová uviedla, že "infraštruktúra, zdroje a vojenské schopnosti Islamského štátu umožnia Boko Haram rozšíriť svoje operácie a dostať severnú Afriku pod svoju kontrolu ešte rýchlejšie".

Líder islamistov už prijal prísahu vernosti od iných džihádistických skupín na Blízkom východe, v Afganistane, Pakistane a severnej Afrike. 

 

01 - Modified: 2007-04-03 22:25:11 - Feat.: 0 - Title: Straty fondov zvýraznila koruna
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:28