StoryEditor

Američania trestajú Rusov za Krym. Už tretí raz

12.04.2014, 09:27
Autor:
tasr, stltasr, stl

Spojené štáty dnes uvalili sankcie na siedmich krymských politikov a na krymskú pobočku ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Čornomornaftohaz.

Ako podotýka agentúra Reuters, ide o tretie kolo amerických sankcií od vypuknutia krízy na Ukrajine a zrejme pritvrdí atmosféru na štvorstranných rokovaniach, ktoré medzi EÚ, Ruskom, USA a Ukrajinou uskutočnia na budúci týždeň v Ženeve.

David Cohen, tajomník ministerstva financií USA pre boj s terorizmom a finančnú rozviedku, dnes označil Krymský polostrov za okupované územie a upozornil, že USA budú aj naďalej "vyberať daň" za kroky, ktoré považujú za ohrozenie suverenity Ukrajiny.

Ministerstvo financií svojím rozhodnutím zmrazilo všetky aktíva, ktoré patria sankcionovaným osobám a sú pod americkou jurisdikciou, a zakázalo občanom USA robiť s nimi transakcie.

Agentúra ITAR-TASS informovala, že v spoločnosti Čornomornaftohaz prijali správu o uvalení amerických sankcií pokojne. Minister informácií proruskej krymskej vlády Dmitrij Polonskij uviedol, že "sa nič mimoriadne nestalo. Už sme si zvykli. Tak ako deň strieda noc, tak aj rôzne strany a organizácie ohlasujú sankcie". "Také komárie štípance nás nemôžu zastaviť," zdôraznil.

Uvalenie nových sankcií zamerané na krymskú odnož ukrajinskej plynárenskej spoločnosti si kladie za cieľ znemožniť jej rokovania a obchodovanie s ruským plynárenským koncernom Gazprom. Ak by sa Gazpromu napriek tomu podarilo ovládnuť časť Čornomornaftohazu, ruská spoločnosť sa tým vystavila riziku uvalenia sankcií, uviedol americký zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Ruské ministerstvo energetiky pred 10 dňami informovalo, že Gazprom chce financovať výstavbu podmorského plynovodu na Krym a chce sa zúčastniť na privatizačnom tendre krymskej energetickej spoločnosti.

Americké ministerstvo financií do zoznamu osôb, voči ktorým uvaľuje sankcie, zaradilo šéfa tajnej služby Piotra Zimu, primátora Sevastopola Alexeja Čalého, prvého podpredsedu vlády Rustama Temirgalijeva, poradcu predsedu krymského parlamentu Jurija Žerebcova, predsedu komisie krymského parlamentu pre usporiadanie referenda o štatúte polostrova Michaila Malyševa, vedúceho volebnej komisie v Sevastopole Valerija Medvedeva a bývalého ukrajinského vládneho úradníka a lídra ruskej komunity na Kryme Sergeja Cekova, ktorý momentálne zastupuje Krym v Rade federácie, hornej komore ruského parlamentu.

01 - Modified: 2006-04-04 13:42:00 - Feat.: 0 - Title: Dominancia Kasparova skončila, lídrom rebríčka FIDE Topalov
01 - Modified: 2024-10-04 16:33:25 - Feat.: - Title: Muža z Krymu v Rusku odsúdili za pomoc Kyjevu na 14-ročné väzenie 02 - Modified: 2024-09-27 07:42:26 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že na Kryme zadržala dvoch ukrajinských agentov 03 - Modified: 2024-09-11 19:16:29 - Feat.: - Title: Erdogan vyzval na návrat Ruskom anektovaného Krymu Kyjevu. Podporuje celistvosť Ukrajiny 04 - Modified: 2024-08-23 08:19:32 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila potopenie ruského trajektu. Dodával pohonné hmoty a zbrane na Krym 05 - Modified: 2024-08-03 15:31:10 - Feat.: - Title: Pri Kryme sme potopili ruskú ponorku, hlásia Ukrajinci. Zasiahli aj protiraketový systém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. október 2024 15:34