StoryEditor

Fakty a mýty o vzťahoch NATO a Ruska

21.03.2015, 09:52
Najnovší konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou stavia do pozoru aj Severoatlantickú alianciu.

Odkedy Rusko začalo svoju nezákonnú vojenskú intervenciu na Ukrajine, jeho predstavitelia obviňujú NATO zo série provokácií, hrozieb a nepriateľských akcií siahajúcich 25 rokov dozadu. Tieto tvrdenia nenechali Severoatlantickú alianciu chladnou, a na vybrané obvinenia zareagovala. Prinášame vám niekoľko z nich.

NATO má mentalitu Studenej vojny

Pre ľudí zo strednej a východnej Európy, ako aj bývalého Sovietskeho zväzu, bol koniec Studenej vojny víťazstvom, ktoré malo ukončiť rozdelenie Európy. Počas prelomových samitov, ktoré nasledovali v rokoch po páde Berlínskeho múra, sa Rusko zapojilo do budovania novej, inkluzívnej bezpečnostnej architektúry v Európe, okrem iného prostredníctvom Parížskej charty, vytvorenia OBSE, a Zakladajúceho aktu medzi NATO a Ruskom.

V priebehu predchádzajúcich desaťročí sa NATO usilovalo o spoluprácu s Ruskom prostredníctvom série partnerských iniciatív, ktoré vyvrcholili založením Rady NATO-Rusko v roku 2002. Žiaden iný štát nemá s NATO taký privilegovaný vzťah.

NATO je geopolitickým projektom USA

NATO bolo založené v roku 1949 dvanástimi suverénnymi štátmi: Belgickom, Dánskom, Francúzskom, Holandskom, Islandom, Kanadou, Luxemburskom, Nórskom, Portugalskom, Spojeným kráľovstvom, Talianskom a USA. Odvtedy sa rozrástlo na 28 spojencov.

Všetky rozhodnutia sa v NATO prijímajú konsenzom, teda iba ak súhlasí každý jeden členský štát.

Cieľom NATO je zadržať alebo oslabiť Rusko

Účel NATO je uvedený v preambule Washingtonskej zmluvy, základného dokumentu aliancie.

V nej sa uvádza, že spojenci sú odhodlaní “hájiť slobodu, spoločné dedičstvo a kultúru svojich národov založenú na zásadách demokracie, slobody jednotlivca a právneho štátu, snažia sa podporovať stabilitu a blahobyt národov v severoatlantickej oblasti a sú rozhodnuté spojiť svoje úsilie o kolektívnu obranu a o zachovanie mieru a bezpečnosti.”

V súlade s týmito cieľmi viedlo NATO v posledných dvoch desaťročiach misie na Balkáne, v Afganistane, v Líbyi a pri Africkom rohu. Aliancia uskutočnila cvičenia od Stredozemného mora naprieč Európou až po severný Atlantik, riešiac situácie od boja s terorizmom až po záchranu ponoriek – niektoré z nich spoločne s Ruskom.

NATO sa pokúša Rusko izolovať a marginalizovať

Fakt: Od začiatku 90. rokov pracovala aliancia na budovaní vzťahov s Ruskom, založených na spolupráci v konkrétnych oblastiach spoločného záujmu.

NATO sa začalo usilovať o zblíženie na londýnskom samite v júli 1990, ponúkajúc dialóg namiesto konfrontácie. Počas nasledujúcich rokov aliancia podporovala dialóg a spoluprácu vytváraním nových platforiem, Partnerstva pre mier a Euroatlantickej partnerskej rady, otvorených celej Európe, vrátane Ruska.

NATO má základne po celom svete

Vojenská infraštruktúra NATO má základne len na území spojencov a tam, kde aliancia uskutočňuje operácie.

Aliancia má preto vojenské zariadenia v Afganistane za účelom podpory misie ISAF a chystanej misie Rozhodná podpora, ako aj v Kosove kvôli misii KFOR. NATO má civilné styčné úrady v partnerských štátoch ako Gruzínsko, Ukrajina a Rusko. Tieto však nemôžu byť považované za “vojenské základne”.

NATO plánovalo umiestniť na Kryme lode a rakety

Táto myšlienka nebola v rámci NATO nikdy nastolená, navrhnutá alebo diskutovaná.

NATO zamýšľa vybudovať v Gruzínsku vojenskú základňu

NATO na samite vo Walese odsúhlasilo, že Gruzínsku ponúkne významný balík pomoci na posilnenie Gruzínskej obrany. Ako bolo s Gruzínskom dohodnuté, výcvikové zariadenie  v Gruzínsku bude vytvorené, aby prispelo k výcviku gruzínskeho a aliančného personálu. Ide o výcvikové zariadenie, nie vojenskú základňu.

 

 

01 - Modified: 2007-04-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Radar v Česku
01 - Modified: 2024-04-16 11:41:16 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-14 11:25:15 - Feat.: - Title: NATO označilo útok Iránu na Izrael za "eskaláciu" a tiež vyzvalo na zdržanlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident 04 - Modified: 2024-04-11 13:23:23 - Feat.: - Title: Poučenie z roku 2016? Európski diplomati sa snažia nadviazať kontakt s Trumpovými spojencami 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:53