StoryEditor

Cameron môže z Británie vyhnať aj tisíce Slovákov

02.12.2014, 23:00
Britský premiér David Cameron pritvrdzuje pravidlá pre imigrantov. Dotknú sa aj našich ľudí.

Ak si nenájdeš prácu do pol roka, musíš odísť. Takéto plány aktuálne prezentuje britský premiér David Cameron. Razantné kroky proti imigrantom sa môžu dotknúť aj Slovákov. Práve tých je v krajine vyše 50-tisíc. „Niektorí prisťahovalci neodrobili vôbec nič a dostali nielen príspevky, ale aj sociálne domy,“ povedala pre HN Monika Zalayová, ktorá v Manchestri pracuje už osem rokov. Že by sa nútene musela vrátiť na Slovensko, si zatiaľ nepripúšťa.

Nové opatrenia sa tak dotknú aj Slovákov bez práce, ktorí vo Veľkej Británii žijú. V prípade, že si do polroka nenájdu zamestnanie, budú sa musieť vrátiť. Podľa údajov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ich tam žije viac ako 51-tisíc, a to najmä v Londýne a ďalších väčších mestách, kde sa sústreďuje priemyselná výroba.

Sprísnenie podpory

„To, čo sa chystá urobiť, hodnotím kladne. Niektorí prisťahovalci neodrobili vôbec nič a dostali nielen príspevky, ale aj sociálne domy,“ povedala pre HN Monika Zalayová, ktorá v Anglicku pracuje dlhodobo. Negatívne však vníma, že tieto obmedzenia sa vzťahujú najmä na strednú a východnú Európu, a vo vyjadreniach premiéra Camerona vidí predvolebnú kampaň. Pravidlá týkajúce sa sociálnej pomoci by mali platiť aj pre Angličanov, ktorí tiež nepracujú.

Paradoxne so súpravami súhlasia aj ďalší Slováci. „Veľa ľudí sem prichádza, aby zneužilo sociálny systém. Angličania začínajú mať preto voči nám výhrady,“ konštatuje Ján Mokrý, ktorý pracuje v bezpečnostnej agentúre v Liverpoole.

Predvolebný ťah či diskriminácia?

Podľa politológov sa Cameronove kroky nedočkajú pochopenia u predstaviteľov Európskej únie. Najmä snaha obmedziť zamestnávanie cudzincov v Británii. „Voľný pohyb osôb a kapitálu je jednou z podmienok členstva v Európskej únii,“ uviedol pre HN politológ Michal Horský. Kroky premiéra Camerona tak môžu vyznievať ako diskriminácia ostatných krajín najmä z východnej Európy.

Podobné vyjadrenia zo strany premiéra Camerona už odzneli viackrát. Prvýkrát to bolo pred voľbami ešte v roku 2010, keď sa stal premiérom.

Zaväzoval sa, že do piatich rokov zníži počet prisťahovalcov z 260-tisíc ročne na menej ako 100-tisíc. Gordon Brown, Cameronov predchodca v úrade, pritom viedol podobnú rétoriku.

Slováci v Anglicku ostávajú

Mnohí mladí, ktorí si nenašli prácu na Slovensku, sa rozhodli pre odchod práve do Veľkej Británie. Niektorí sa po rokoch vrátia, iní ostávajú natrvalo. „Som v Liverpoole štyri roky, celý čas pracujem a nesťažujem sa. Život v Anglicku sa mi páči a chcem tu zostať,“ tvrdí Ján Mokrý. Dlhodobo pracujúci Slováci majú nárok na sociálne bývanie. Ešte jednoduchšie je to v prípade, ak si v Anglicku založia rodinu. Motiváciou ostať je aj mzda, ktorej minimálna hranica je približne 1260 eur.

01 - Modified: 2007-01-14 10:30:00 - Feat.: 0 - Title: Klára Surdusová: Neznehodnocujte samy seba!
01 - Modified: 2024-03-07 17:17:39 - Feat.: - Title: NATO je jednotné, povedal Cameron v reakcii na uniknutý odposluch nemeckých generálov 02 - Modified: 2024-03-07 08:07:56 - Feat.: - Title: "Zlepšenia stále nevidíme." Britský minister zahraničia vyzval Izrael, aby zvýšil humanitárnu pomoc pre Gazu 03 - Modified: 2024-02-16 16:08:39 - Feat.: - Title: Svetoví lídri reagujú na smrť Navaľného: Ľudí so slobodným duchom posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť 04 - Modified: 2024-02-01 20:39:29 - Feat.: - Title: Británia by mohla uznať palestínsky štát hneď po prímerí v Gaze, povedal Cameron 05 - Modified: 2022-03-21 08:20:14 - Feat.: - Title: Kráľovná Alžbeta II. hľadá niekoho, kto vymaľuje Buckinghamský palác. Ponúka však smiešny plat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:37