StoryEditor

Neverte všetkému, čo vidíte. Takto sa manipulujú fotografie z Ukrajiny

25.05.2014, 12:43

Radšej raz vidieť, ako stokrát počuť, hovorí známa múdrosť. Je to vidieť aj na spravodajstve z Ukrajiny. Veľa udalostí sa však odohralo úplne inak, ako sa zábery dostali do médií. Napríklad "americkí vojaci" v krajine, hajlovanie premiéra Jaceňuka či drsné zábery mŕtvych na bojisku a v márniciach.

Nymfy v strižni
Ruský Prvý kanál, jedna z najsledovanejších staníc v krajine (okolo sto miliónov divákov, na niektorých miestach v Rusku výhradný zdroj informácií), postretla minulý týždeň nepríjemnosť. Odvysielal reportáž so zábermi tela na bojisku, nad ktorým spravodajca poznamenáva, že na Ukrajine každý deň umierajú mierumilovní obyvatelia.
Lenže obrázkov umierajúcich mierumilovných obyvateľov bolo pre proputinovskú televíziu primálo, tak použila pre dokreslenie situácie dva roky staré zábery z Kaukazu. Na prípad upozornil web InfoResist.org.


Bolo to tak zjavné, že ani Dmitrij Kiseljov, nedávno prezidentom Putinom menovaný do čela veľkej štátnej mediálnej spoločnosti Rusko dnes (vzniknuté z agentúry RIA Novosti a Hlasu Ruska), nezapieral. Prípad však bagatelizoval: "Bola to chyba, ale to sa stáva. Chyba, ale určite nie manipulácia," povedal. Mohol to podľa neho byť omyl "mladých nýmf v strižni", napísal Slon.ru.

Hitlerov obraz a „fašisti“
Použitie archívnych záberov pre podporenie vyznenie reportáže však nebolo ojedinelé a nie každý kurióznemu vysvetleniu verí.
"Je to ukážka ich práce: označiť ozbrojencov za bojovníkov odporu, (kaukazský región) Kabardino - Balkaria za Slovjansk a vyraziť do Kremľa pre vyznamenanie a rády," poznamenal sarkasticky bývalý ruský vicepremiér, dnes opozičný politik Boris Nemcov. Putin totiž nedávno ocenil tri stovky ruských novinárov za "objektívne spravodajstvo o Kryme".


Bol to mimochodom šéf prokremeľskej stanice LifeNews, ktorý osobne pomohol rozšíriť jednu z najznámejších manipulácií: vo februári sa objavil (autor nie je známy) snímka z priečelia kyjevskej radnice, na ktorom z budovy visí podobizeň Adolfa Hitlera. Snímok hojne preberali publicisti kritizujúce ukrajinskú revolúciu a používali ho ako dôkaz "nacistického prevratu".

 

 


Obrázok s Hitlerom do sveta 11. februára rozšíril ruský twitterový účet Pravdivá pravda a Ashot Gabreljanov, spomínaný šéf prokremeľskej stanice LifeNews (o jej reportáži o údajnom "útoku fašistov", ktorí na mieste zanechali nemecký guľomet z druhej svetovej vojny, úplne spálené autá a nepoškodené vizitky Pravého sektora, čítajte tu).
Lenže snímka s Hitlerom začala kolovať takmer mesiac po tom, čo sa 14. januára objavil totožný záber s jedným podstatným rozdielom - na mieste Hitlera bol ukrajinský nacionalista Stepan Bandera. Veliteľ (najmä antisovietskych) partizánov z čias druhej svetovej vojny, ktorí sa dopúšťali vojnových zločinov - podobne ako sa ich dopúšťali nemecké jednotky SS či sovietska NKVD.
Bandera vyhlásil po napadnutí ZSSR nacistami samostatnú Ukrajinu, Nemci ho na tri roky uväznili v koncentračnom tábore. Prepustili ho na sklonku vojny. Keď Ukrajinu obsadila sovietske vojská, bojovali banderovci hlavne proti nim, a to aj po roku 1945. Bandera je na Ukrajine kontroverzná osobnostť: 31 % obyvateľov k nemu cíti úplne záporný vzťah, 17 % skôr záporný, 18 % skôr kladný a 13 % veľmi kladný.

 

Jaceňuk hajluje
Za dôkaz "fašistickej vlády" na Ukrajine býva vydávaná aj snímka premiéra Arsenije Jaceňuk zo stretnutia s prívržencami. Jaceňuk na fotografii údajne hajluje. Či je tomu skutočne tak, alebo či jednoducho máva, môžete posúdiť na tomto videu z tej istej akcie. Zástancovia tézy o nepochybne hajlujúcom ukrajinskom premiérovi však doteraz nijako spoľahlivo nevysvetlili, prečo úplne rovnako "hajluje" aj premiér Ruska Dmitrij Medvedev (pozrite obrázok tu).
Editáciou v grafickom programe prešla aj údajná snímka amerických ozbrojencov na Ukrajine. Objavil sa v súvislosti so správou, že na Ukrajine pôsobia americkí kontraktori (teda zamestnanci súkromných agentúr s vojenským výcvikom).


Lenže fotogrfia v skutočnosti pochádza z roku 2010, ako upozornil český publicista Daniel Dočekal. Autor montáže vymazal niektoré americké nápisy a zmenil insígnie ozbrojencov. Renomovaný nemecký denník Spiegel napísal, že pôvodnú správu bulvárneho Bild am Sonntag, odvolávajúcu sa na spravodajské zdroje, nedokázal overiť.
Podľa receptu "a keď nemáte fašistu, tak tam dajte svastiku" potom vznikol obrázok ukrajinského obrneného transportéra pri  Kramatorsku. Kým v servise Reuters 16. apríla vyzeralo vozidlo vcelku normálne, server Novorus.info ho o desať dní neskôr publikoval s dokreslenou svastikou.


Ruské médiá LifeNews.ru a RT tiež prišli s tvrdením, že na východe Ukrajiny údajne ukrajinské letectvo nasadilo útočné helikoptéry Mi - 24 v bielej farbe a so znakmi OSN. Ani táto správa však nie je preukazná. Ukrajinci vzápätí kontrovali, že Rusi použili zábery z nasadenia vrtuľníkov v misii OSN v Kongu.
Redakcia iDNES.cz prešla množstvo videí medzinárodnej misie MONUSCO v Kongu. Stopáž totožnú s videom prezentovaným ruskými stanicami neobjavila, prítomnosť ukrajinských vrtuľníkov Mi - 24 v Kongu je však spoľahlivo doložená nielen na videách a vrtuľník s písmenami UN na záberoch ruských staníc iba spočíval na zemi v poplachu kvôli neidentifikovateľnému okoliu.

Na Ukrajine sa to nestalo
Počas médiami intenzívne sledovanej kríze na Ukrajine sa spravodajstvom začali zaoberať aj weby zamerané na hľadanie lží. Mimo spomínaného InfoResist.org napríklad server StopFake.org, ktorý upozornil na prípad snímky osobného vozidla, ktoré údajne drví obrnený transportér v Kramatorsku. Zakrvavený vodič auta je podľa snímky putujúcej po sociálnych sieťach zakliesnený vnútri.


Ak je to pravda, má daný šofér neuveriteľnú smolu. Rovnaké biele auto mu totiž podľa tohto snímku rozdrvil rovnaký transportér už v roku 2008, pričom sa všetko odohralo na rovnakom mieste as rovnakými prizerajúcimi.
Pravdepodobnejšie ale je, že snímka nemá s dianím na Ukrajine nič spoločné, niekto ho jednoducho okopíroval a vybavil novou legendou. Rovnako ako v prípade odkazu servera Politicus.ru matkám zabitých ukrajinských vojakov, členov Národnej gardy či Pravého sektora. Márnice na snímke sa podľa tohto zdroja nachádzajú v Mexiku.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-05-31 09:49:00 - Feat.: 0 - Title: Prípad sudcu Igora Š. definitívne do prípravného konania
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:10