StoryEditor

Ukrajinci sú zúfalí: Takto sa žiť nedá, za Janukovyča bolo lepšie

14.12.2015, 19:47

Stagnujúce reformy, obvinenia z korupcie a zúfalá ekonomická situácia obyčajných Ukrajincov. To všetko sú dôvody, prečo sa popularita kabinetu premiéra Arsenija Jaceňuka po prvom roku vlády prepadá. "Platy padajú a na ceny sa ani pozrieť nechceš," sťažujú sa ľudia v uliciach Kyjeva.

Centrum Kyjeva zmáča vytrvalý dážď, napriek tomu je hlavný bulvár Chreščatyk plný chodcov. To však už neplatí pre slávny Majdan Nezaležnosti, kde pred dvoma rokmi začala ukrajinská revolúcia. Mesiace po zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča tu stávalo stanové mestečko radikálnych demonštrantov, tie časy sú už však dávno preč.

V sychravom podvečeri sa na námestí medzi tablami oslavujúcimi statočnosť ukrajinskej armády prechádza pár osamelých turistov. Revolúciu pripomína len obhorené sídlo odborov na druhej strane ulice, ohorky sviečok za obete policajného zásahu z februára 2014 a stánkari v podchodoch predávajúci tričká s chocholatými kozákmi a blúzky s ukrajinskými výšivkami.

A zmenila sa aj nálada. Je to už rok, čo na čele krajiny vysilenou bojom na východe stojí vláda Arsenija Jaceňuka a na Ukrajincov ťažko dopadajú jej reformy. "Veľa toho nasľubovali, ale pre ľudí nič nerobia. Takto sa žiť nedá. Starí ľudia nemajú na lieky ani na jedlo, nemajú na služby ani na nájom," povedal iDNES.cz 21-ročný Nikita, ktorý na Majdane vyberá peniaze pre ukrajinských nemocnice.

"Všetci si mysleli, že po Majdane bude lepšie, ale ukázalo sa, že je horšie. Za Janukovyča sa žilo lepšie. Vtedy bol dolár za osem hrivien a ceny v obchodoch nerástli nad únosnú hranicu. Teraz je všetko naopak. Platy sa znižujú a na ceny sa ani pozrieť nechceš. Dolár je za 25 hrivien. To nie je život, ale prežívanie," dodáva 21-ročný mladík.

Súhlasí s ním aj jeho kolegyňa Julija, podľa ktorej sa Ukrajinci počas dvoch rokov od Majdanu v mnohom zmenili. "Myslia inak, už nemlčia. Politici sa ale nezmenili, ľudia sú s vládou nespokojní. Nechcú Jaceňuka ani Porošenka," hovorí dobrovoľníčka.

Kamikadze vláda

Jaceňuk v piatok v parlamente predniesol správu o výsledkoch ročnej práce svojej vlády, čo pre neho predstavovalo veľkú výzvu. Jeho vláda nemohla byť počas ročného obdobia hájenia odvolaná, teraz ale médiá špekulovali, že vládna koalícia by piatkovú schôdzu nemusela prežiť. Popularita Jaceňuka a jeho strany sa počas posledných mesiacov hrozivo prepadla a proti premiérovi začali vystupovať aj niektorí koaliční poslanci, ktorí mu vyčítajú pomalé reformy a obviňujú ho z korupčných škandálov.

Poslanci nakoniec o nedôvere vláde nehlasovali, zvíťazilo vedomie nutnosti prijať štátny rozpočet na budúci rok a daňový zákon, ktorý má naštartovať ekonomiku. "Vláda bez premiéra, parlament bez koalície a krajina bez rozpočtu, to všetko by malo za následok prerušenie spolupráce s MMF. Bez ďalšej tranže vo výške 3,9 miliárd dolárov by sa krajina do mesiaca prepadla do hyperinflácie. To by bol nezodpovedný scenár," uviedol podľa Financial Times poslanec Jurij Lucenko z Bloku Petra Porošenka.

Nebolo by to však zasadnutie ukrajinského parlamentu, aby na ňom nedošlo k bitke. Tentokrát sa "vyznamenal" poslanec Oleh Barna, ktorý k premiérovi počas jeho prejavu pristúpil s pugetom, chytil ho v rozkroku a snažil sa ho odtrhnúť od rečníckeho pultu. Behom pár sekúnd sa na neho vrhli zákonodarcovia Ľudového frontu a zasypali ho ranami.

Jaceňuk potom svoj prejav dokončil: sľúbil, že budúci rok ekonomika porastie o 0,7 percenta, pochválil sa znížením zahraničného dlhu o sedem miliárd dolárov na 66 miliárd a rozpočtom na obranu, ktorý dosahuje päť percent HDP. "Na svojom kresle nelipnem," odkázal Jaceňuk svojim kritikom a dodal, že od začiatku stál v čele "kamikadze" kabinetu, ktorý je kvôli úsporným opatreniam odsúdený na nepopularitu.

Horšie nebude

Pár dní pred piatkovou schôdzou zavítal do Kyjeva americký viceprezident Joe Biden, ktorý ukrajinských politikov pred možným rozkolom a pádom vlády dôrazne varoval. Dobrovoľníci na Majdane si však nemyslia, že by po prípadnom konci Jaceňukovej vlády bolo horšie.

"Ak padne vláda, horšie nebude. Ukrajine by mali vládnuť ľudia, ktorí sa o ňu zaujímajú. A to Jaceňuk ani Porošenko nie sú. Tí sa zaujímajú len o to, ako ju rozkradnúť. Je mi ľúto ľudí, ktorí za našu krajinu bojovali a obetovali kvôli tomu život. Za vládu, ktorá ich podviedla," hovorí Julija s odkazom na viac ako stovku ľudí, ktorí počas demonštrácií na Majdan zahynuli.

"Zostáva nám len nádej a modlitby, že bude lepšie. Chceli by sme do Európskej únie, ale to nie je otázka jedného alebo dvoch rokov, ale minimálne piatich. Ešte na to nie sme pripravení," dodáva Nikita.

V tomto s ním však Julija nesúhlasí. "Nemali by sme sa ponáhľať do Európy, ale vyrovnať sa jej," premýšľa. "Ukrajinci sú srdeční, čestní a pracovití ľudia. Ale naši politici boli vychovaní za Sovietskeho zväzu, je potrebné dostať k moci ľudí s novým myslením," ponúka recept na lepšiu budúcnosť ťažko skúšanej krajiny.

01 - Modified: 2007-12-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Superboháč z Indie preniká na Slovensko
01 - Modified: 2024-05-05 13:14:40 - Feat.: - Title: Ratingová agentúra S&P zvýšila úverový rating Turecka, ocenila návrat vlády ku klasickej hospodárskej politike 02 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 03 - Modified: 2024-05-02 19:15:57 - Feat.: - Title: Srbský parlament potvrdil novú vládu. Na niektorých ministrov sú uvalené sankcie, majú vzťahy s Ruskom 04 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 05 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 10:06