StoryEditor

Armáda dala Mursímu ultimátum, Egypťania jasajú

02.07.2013, 07:17
Autor:
TASRTASRredred
Prezident bude pokračovať vo svojom vlastnom pláne, armádu kritizoval.

Egyptský prezident Muhammad Mursí kritizoval ultimátum dané armádou vláde, aby súčasné politické nepokoje v krajine vyriešila do 48 hodín. Informovali o tom egyptské médiá, na ktoré sa odvolávali svetové tlačové agentúry DPA, Reuters a AP.

Mursího úrad oznámil, že armáda pred vydaním ultimáta nekonzultovala situáciu s prezidentom.

Mursí bude pokračovať vo svojom vlastnom pláne pre celonárodné zmierenie, dodal jeho úrad.

Americký prezident Barack Obama vyzval Mursího, aby reagoval na požiadavky demonštrantov, ktorí ho vyzývajú na odstúpenie z funkcie. Biely dom podľa agentúry AP dnes potvrdil, že Obama telefonoval Mursímu v pondelok počas cesty na oficiálnu návštevu Tanzánie.

Z komuniké Bieleho domu vyplýva, že Obama egyptskému prezidentovi povedal, že Spojené štáty nepodporujú žiadnu konkrétnu politickú stranu alebo skupinu, ale sú odhodlané podporiť demokratický proces v Egypte. Obama zároveň vyjadril presvedčenie, že súčasná kríza môže byť vyriešená len politickými prostriedkami.

Obama tiež vyjadril znepokojenie z násilností počas demonštrácií, pričom za obzvlášť hrozivé označil sexuálne motivované útoky voči ženám.

Egyptská armáda v pondelok uviedla, že o 48 hodín oznámi opatrenia na ukončenie politickej patovej situácie, ktorá vyústila do krvavých zrážok medzi podporovateľmi vlády a jej odporcami.

Vyhlásenie armády vyvolalo obrovskú radosť demonštrantov na káhirskom námestí Tahrír, ktorí požadujú odstúpenie islamistického lídra Mursího, protestujú proti jeho hnutiu Moslimské bratstvo a žiadajú predčasné prezidentské voľby. Nesúhlas s Mursího pôsobením v úrade vyjadrujú v egyptských mestách milióny obyvateľov.

Hovorca armády odmietol kritiku Mursího stúpencov, že jej vyhlásenie je vlastne vojenským prevratom. Hovorca vysvetlil, že cieľom ultimáta je vyvinúť tlak na všetky politické frakcie, vrátane islamistických aj liberálnych, aby dospeli k dohode.

Armáda "vždy podporovala vôľu ľudu, jeho túžby po reforme i zmene a jej vyhlásenie bolo len odpoveďou na pulzujúci život v egyptských uliciach", vyhlásil hovorca.

Prezidentský úrad dnes skoro ráno informoval, že Mursí sa v pondelok telefonicky rozprával s americkým prezidentom Barackom Obamom o najnovšom vývoji v Egypte. Mursí zdôraznil, že jeho krajina "napreduje" v mierovom prechode na demokraciu.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Egypťanov, aby našli demokratický spôsob, ako vyriešiť svoje názorové rozdiely. Vyzýval tiež na tolerantnosť a mierové spolunažívanie rôznych vierovyznaní. Pan uviedol, že pevne verí v mierový dialóg a nenásilie, ktoré sú kľúčové pri obnovovaní stability a vo vývoji Egypta smerom dopredu.

Egyptský minister zahraničných vecí Muhammad Kámil Amr medzitým podal demisiu, uviedla egyptská štátna tlačová agentúra MENA bez podrobností. Od vypuknutia masových protestov v nedeľu 30. júna odstúpilo z postov už najmenej päť ďalších ministrov.

01 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nové palestínske politické štruktúry
01 - Modified: 2024-05-06 14:55:04 - Feat.: - Title: Študenti v Belgicku a Holandsku protestujú proti vojne v Gaze, začali okupáciu univerzít 02 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 03 - Modified: 2024-05-02 18:03:26 - Feat.: - Title: "Fico nám berie slobodu." Tisíce ľudí protestovalo proti zmenám v RTVS 04 - Modified: 2024-05-02 16:11:05 - Feat.: - Title: Protesty nesmú byť násilné, pre antisemitizmus nie je miesto, povedal Biden o podporovateľoch Palestíny 05 - Modified: 2024-05-02 10:31:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament prerušil schôdzu pre poškodenie budovy počas protestov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 23:19